Kumbaya, my lord, Kumbaya!

NEWS! Sex vede k dětem, sex a vztahy podruhé a naposledy

25. 2. 2009 10:58
Rubrika: Žvatlání

V minulém díle jste četli:

Přemýšlel jsem a stále přemýšlím, jaké je vzájemné postavení sexu a člověka, co sex člověku přináší a co mu bere? Jak důležitý je sex pro jedince a jak důležitý je pro vztah dvou lidí? Jak moc se mění náš pohled na sex?

Sex ve vztahu hraje nezastupitelnou úlohu – vede kromě všech radostí vyjmenovaných v předchozím článku.. k naplnění vztahu (věřící čtou manželství) těch dvou, toho proč jsou si tito dva lidé blíže než s ostatními – k potomstvu. Ať se mi to líbí nebo ne, zákonitě se jím musím zaobírat. Pokud spolu lidé chodí, obvykle se poměrně rychle shodnou na počtu dětí (2-3), chvilku se mohou hádat na téma jména (Alžbětka a Pavlík), dokonce se i shodnou na téma kdy chceme děti (po škole, až koupíme byt, po naší cestě po Asii, nikdy). Jak ale pár své předsevzetí a dohody plní? Inu, podle mého moc ne. Prakticky vůbec. Jak to? Začnu odbočkou:

Obecně se církvi vyčítá, že je proti jakékoliv antikoncepci – hrůza, běs. Církev mluví něco o tajemné formuli „zachování otevřenosti početí“. Stálo mě to spoustu dumání, co tím ti černoprdelníci vlastně myslí? A myslí vůbec takový havran, když mluví o sexu, který nemá?

Zpět k tématu – máme dvojici, jsou spolu už více než rok (to je prý čas, který potřebujeme k tomu, abychom poznali, jestli je ten člověk vhodný právě pro nás – tedy pokud vám není 16 let, tam bych si dovolil ještě tak 4 roky počkat J ), vztah funguje i bez sexu, takže vlastně splňuje mnou danou definici, že sex může přijít (pro ŘKC patří sex pouze do manželství), alespoň z pohledu připravenosti vztahu (ale proč by měl, když vztah dokáže fungovat i bez něj? Nebude lepší, použít své panictví/panenství jako stvrzení manželství? Takové „jsem skutečně celá jen Tvoje“). Co se bude dít dále? Pár spolu má sex, a protože ještě nechce mít děti, používá antikoncepci. Všechno běží jako na drátkách, pak se vzali, měli děti a žili spolu šťastně až do smrti, tak co vlastně ta církev má?

Pustíme si ten příběh v zpomaleném záběru – pár používá antikoncepci, čímž se snaží zabránit početí. Co když se vejde ale do těch pár procent neúspěšných? Co když bude děťátko skutečností? Je pár připravený na takovou situaci? Vše nasvědčuje tomu, že nikoliv, on děťátku nechtěl, on chtěl dostudovat, koupit byt, cestovat, nemít děti vůbec. Tady se právě hodí onen zvednutý prst církve – „otevřenost početí“ jako myšlenka, že kdykoliv mám sex, tak je šance, že bude i děťátko. Pokud bude děťátko, budou starosti. Víme to všichni, uvědomuje si to jen málo lidí. Sex je příjemný a tak jej rádi provozujeme, ale jeho cílem není ani tak potěšit, jako spíše plodit. Konec moralizování, mířím tím k pro mě nepochopitelným výkřikům „jak se to mohlo stát“? Inu, jak už jsem psal, pán leží na dámě, nebo paní klečí..

Že rodina je základ státu a že kompletní rodina je táta, máma a děti je už snad jen drobné vysvětlení, proč si myslím, že děti by měly přijít do manželství.

Zase žvatlám na spoustu papíru, takže závěrem – sex je fantastická činnost (dokonce tak fantastická, až nás oslepuje), se kterou bych z praktických důvodů počkal a protože jej neumíme provozovat „beznehodově“ tak jej umístil až do manželství. Církev říká „musíš, je to Boží přikázání“, snažím se respektovat moderní trend, kdy člověk nic nemusí, proto říkám, proč bych to tak dělal já a to, že je to podle mého názoru +/- v souladu s učením církve je spíše příjemný bonus.

Toť zatím vše. Je zřejmé, že mám ještě hodně o čem přemýšlet, rozhodně nemám jasno, stále hledám a třídím si myšlenky na tohle téma - sex, vztahy, láska - jejich projevy, důsledky a tak vůbec. 

Zobrazeno 3186×

Komentáře

spitfire

a co třebe srovnat sex s přijímáním potravy...<br />
<br />
jíme většinou to co nám chutná, konzumace je příjemná, a tak rádi jíme někteří až moc(obezita), <br />
<br />
co je cílem konzumace jídla?<br />
<br />
neumřít hlady? <br />
<br />
Má sex nějaký cíl sám o sobě, nebo je to pouze myšlenkový konstrukt?<br />
<br />
Není všech sedm smrtelných hříchů (smilstvo, obžerství-nestřídmost) spíše než o zákazu nějaké konkrétní činnosti, hledáním míry,<br />
<br />
přejídání, nikoli vychutnávání, smilstvo-nezvládnutí chtíče, nikoli erotika sama)<br />
<br />
Nikdy bych nevěřil, že se mohu stát teologem Uch-(citoslovce husí kůže)

POA

Také se snažím nad mnohými otázkami až nemístně přemýšlet.... a často docházím k závěrům tobě podobným.... <br />
<br />
Taky v tom, že mě vždycky potěší, pokud zjistím, že můj názor je v souladu s učením církve a považuji to spíše za příjemný bonus. <br />
<br />
Přikázání jsou \"hezká věc\", ale pokud si to potvrdím skrze vlastní přesvědčení, cítím se tak nějak líp...<br />
<br />
ale protože to beru tak, že přikázání nám dává \"někdo\" kdo mne mnohonásobně přesahujev nadhledu, moudrosti a mnoha dalších ohledech... snažím se hledat a nacházet další a další bonusy...

ViZ

hudry hudry... černoprdelník se ozývá, ten havran pro vysvětlenou (uááá - nebo spíš krrrááá, že by tady nebyly jen hyeny?). rodina je základ státu. Ale já vám říkám, že rodina (manželství) patří do Božího plánu (a to tak, že v ŘKC je vnímána/o/ jako svátost. A vzájemné odevzdání muže a ženy jako posvátná skutečnost. Hrůza, že? Ale to se ptal už Ladislav Kubíček, dej mu Pán Bůh věčnou slávu: Není to hřích zatahovat Boha do postele?

POA

Viz: "vzájemné odevzdání muže a ženy jako posvátná skutečnost"<br />
<br />
to je to nejkrásnější, co mohla církev lidem dát..... možnost toto si uvědomit...

POA

teda netvrdím, že je to to jediné nejkrásnější.... <br />
<br />
NEJ nemusí být jen jedno ... i když to tak někdy vypadá

mag

Papo, moc mě mrzí, když někdo o kněžích mluví jako o černoprdelnících. Moc prosím,i když to asi bylo myšleno zástupně (jako, že to někdo říká), neříkej to. Jsou to lidé, kteří v dnešní sobecké době se snaží Bohu dát všechno a sloužit těm, ke kterým je pošle. Ne všem se to daří, ne všichni to tak chtějí, ale kdo je knězem, nemá na růžích ustláno a to snad mluví o jejich dobrotě. I když během času se třeba změní. Být knězem v ČR opravdu není žádná prestižní služba. :+) Teda v mnoha slepých lidských očích. :+)

StranikS

Teda Papo, to jsou ale nesmysly a nesmyly. Nechceš radši dělat jinou užitečnější činnost, než psát takovéto - no nevím co si o tom myslet a na to říct? Vše se dá zneužít a záleží snad na nás, jak se s tím vypořádáme a budeme s tím zacházet. Auto je také velmi užitečný pomocník, ale také dokáže být i vražedným nástrojem. Se sexem je to obdobné, chce to jak se říká ... tak akorát a přemýšlet co a proč dělám.

Brcko111

A proč by se měli ti lidé, kteří čekají dítě, měli držet nějakých řečí někoho (tím nemyslím tebe Papo) jiného, který do toho vztahu nepatří?? Vztah byl, je a bude vždy jen mezi dvěma osobama. <br />
///////////,ale jeho cílem není ani tak potěšit, jako spíše plodit/////////////<br />
Není cílem potěšit?? To si děláš srandu?? Proč to tedy dělají když ona bere antikoncepci?? Aby plodili i když to bere?? To je nesmysl. Plodit chcou pokud chcou. A když se to vymkne, tak vyplodili i když nechtěli, ale to se proště stává :-D<br />
Sex je příjemný a proto ho většina lidí dělá - prototže je pro ně příjemný. <br />
Nedělal jsem to abych plodil, ale aby ji to bylo příjemný.

Miruš

ŘKC antikoncepci nedovoluje, protože je hříšná, zabraňuje otevřenosti početí, proto lidé, kteří se drží učení církve antikoncepci nepoužívají, proto nemají sex kdy se jim zachce, jen proto že je příjemný... "Sex je příjemný a proto ho většina lidí dělá - prototže je pro ně příjemný" - neberou to jako obdarování jeden druhého, ale jako uspokojování potřeb, sexem se neříkají "odevzdávám se Ti a přijímám Tě takového, jaký jsi, jsem jen Tvá/jen Tvůj"... aspoň tak to na mě působí...

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio