Kumbaya, my lord, Kumbaya!

Anathema sit! aneb Bratrstvo

18. 3. 2009 11:18
Rubrika: Žvatlání

Každý příběh nějak začíná a tenhle začíná velice zvláštně. Kristýna mi poslala pozvánku - Že p. Stritzko (FSSPX) pořádá katechezi o katolické nauce - svátostech. Zkontroloval jsem, jestli jsem skutečně přihlášený na svůj účet. Jsem to já. Další kontrola - skutečně jsem to měl dostat já. A proč jsem se tak divil? Inu, jsem protestant a nechtělo se mi věřit, že "velice zlí následovníci Marcela Lefébvra, stoupenci Pia X., černá sebranka signálů" mě zve na své povídání s knězem z nejčernějších.


  V práci jsem si zařídil, že můžu do Brna, takže jsem ve tři hodiny zmizel, abych v půl čtvrté seděl ve vlaku směr Brno. Ve vlaku jsem si krátil cestu překladem písniček (křesťanských - konkrétně Delirious See the Star a Casting Crowns - Does Anybody Hear Her), sledováním filmu (Zathura - vesmírné dobrodružství, podobné téma jako mělo Jumanji) ale hlavně tím, že jsem se díval do krajiny. Krajina byla jak z létáků cestovní kaceláře - ozářená sluncem, nádherná krajina, která se mění a míhá za oknem. V povznesené náladě jsem si uvědomil, že u nás není ves ani městečko, kdy by nebyl kostelík (slunce nádherně rozsvěcelo střechy domů i věží).


  Na nádraží na mě čekala POA. Už jsem psal o Věrce? Nádherná slečna (pardon, paní), která je svěží jako jarní vánek, má šmrnc a strašně moc mě mrzí, že jsme od sebe tak strašlivě daleko. Máme si toho TOLIK co říct! Poněkud ji překvapilo, když jsem se na ní vrhnul, abych ji objal, ale co už :) Autobus č. 49 do Černovic jsme stihli v poklusu. (Když jsem se zeptal, jestli se to ČERNOvice jmenovalo před příchodem Bratrstva, tak můj vtípek pochopili asi 3 lidé. Nu co, občas nejsem zase TAK vtipný). Poněkud mě překvapilo, že se setkáváme na faře kousíček od blázince, ale že Bůh má smysl pro humor vím dávno již.
 

Faru jsme našli, vstoupili do dvora, tam pouze tma, strašlivá potvora. Našli jsme dveře a vstoupili do kaple, kde seděl sám p. Stritzko. Omluvili jsme se, vycouvali jsme a byli nasměrováni do vedlejší místnosti. V místnosti nikdo. Tak se stalo, že na katechezi pořádanou knězem FSSPX jako první dorazila pravoslavná s protestantem. Andrew, Metod a skupinka na sebe nenechali dlouho čekat a jen o chloupek později dorazila Ctihodná a Solipso. Veliké signálnické setkání, slza v oku, kapesníček po ruce..


  Katecheze trvala bezmála tři hodiny, zajímavé, jakkoliv jsem jako protestant chvílemi prskal a kroutil hlavou. Pokud mi bude někdo tvrdit, že se protestanti vymezují vůči katolíkům, pak musím konstatovat, že katolíci se vymezují proti protestantům se stejnou vervou. Pár dogmat proč má ŘKC pravdu (já jsem jim pak připomněl, že "Mše tudíž v podstatě není nic jiné ho než zapření jediné oběti a utrpení Ježíše Krista a zlořečené modlářství."). Nejvíce jsem se ptal asi já (prostě jsem zvědavý, jakkoliv můj dotaz "co je to oltářní mřížka" způsobil, že na mě ulpělo deset párů velice překvapených očí, jak si můžu říkat křesťan a nevědět tohle?). Příjemné, přínosné, poměrně snadno oddělitelné co jest psáno a co si o tom kněz myslel. Poté posezení se zákusky, kde se Ctihodná přiznala, že mi tu pozvánku poslala z hecu :) 

Solipso nás pak hodil k Věrce domů, kde jsem přespal a po čtyřech hodinách blaženého spánku jsem vyrazil na nádraží a pak vlakem rovnou do práce..


  Tolik můj příběh ze dne včerejšího.. Přežil jsem, zjistil jsem, že pokud se takhle chovají obávaní černí křesťané, pak nechápu, wo co komu de, protože jsou to normální lidé s normálními názory a to dokonce i na věci víry.

PS: Snad jen dodám - ze slov p. Stritzka vyplynula jedna věc, že mším v latině odzvonilo. Osud je asi takový, že se budou odehrávat v několika uzavřených společenství, dokud bude pár kněží, kteří je budou umět sloužit (což je dáno tím, že o takovou mší musí být požádáno skupinou věřící ve farnosti a že je to slavností, tedy ne-běžná forma mše). Vzpomínejme v dobrém


PPS: A ještě k Papolíkovi - ministrantovi. Pravidla nejsou, tedy nejsou psaná, člověk by měl být křtěný (to na 100%) a měl by být katolík (což byl dodatek, který zazněl po jasném, zvučném NE! Na můj dotaz, jestli bych mohl ministrovat). Ale jak už jsem psal - nikde to není napsaná a vychází to z tradice (což mě jako protestanta skutečně nepálí)

 

Zobrazeno 2950×

Komentáře

mag

Nemyslím, že je to o dokonalosti, ale o odvaze jít tím pravdivým směrem. A chápu, že jsme narušení a prostě k Pravdě má každý z nás různým způsobem daleko. Ale s Boží pomocí to snad zvládneme. :+)

andrew38

Papo, Papo..... tys nam to cele pokazil. Co ted budeme delat, kdyz ted vsichni vedi, ze jsme...ehm... normalni...? Kam se podela nase temne cerna vylucnost? Ach, co jen s nami ted bude.<br />
<br />
Andrew38 :-))

Zobrazit 22 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio