Kumbaya, my lord, Kumbaya!

Dogmatika, dogmatika, proč se vás tak mocně týká?

13. 11. 2009 15:26
Rubrika: Žvatlání

Četl jsem něco fantastického, a ačkoliv byl tento výrok smazán, stihnul jsem si jej uložit, protože za uložení stojí.

Výrok tento je: „Pokud se jedná o názor, který není v souladu s katolickou naukou, tak rovněž takový názor katolík zastávat může. V církvi je i místo pro ty, kteří se s ni neidentifikují ve všech bodech jejího učení. Pro to, aby člověk mohl o sobě říci, že je katolík stačí dodržovat 5 základních zásad, jakési katolické minimum (už to někde zaznělo tak nebudu opakovat)."

A abych byl chytřejší než opice, stáhnul jsem si ze stránek brněnského biskupství co to znamená (v katechismu rozděleno do dvou bodů) a je tam toto (v závorce tradiční výklad):

1. O NEDĚLÍCH A ZASVĚCENÝCH SVÁTCÍCH SLAVIT MŠI (V neděle a zasv. svátky se účastnit Oběti Mše sv.)

2. ALESPOŇ JEDNOU ZA ROK SLAVIT SVÁTOST SMÍŘENÍ (Postit se v ustanovené dny)

3. ASPOŇ JEDNOU ZA ROK PŘIJMOUT TĚLO KRISTOVO, A TO O VELIKONOCÍCH (Přinejmenším jednou za rok se zpovídat a alespoň jednou v době velikonční přijmout nejv. Svátost.)

4. KONAT POKÁNÍ A VYJADŘOVAT TO I KAJÍCÍMI SKUTKY (Přispívat na podporu církve podle zvyklostí)

5. HMOTNĚ SE PODÍLET NA PÉČI CÍRKVE O BOHOSLUŽBU A O POTŘEBNÉ LIDI (V zapovězený čas neslavit svatební a plesové veselí)

Nyní situace: Jsem katolík a nesouhlasím s učením církve o antikoncepci. Myslím si, že se toto brzy (v řádu let) změní, antikoncepci vesele používám. Jenže pokud se budeme držet výroku, tak když přijdu ke svaté zpovědi (kam MUSÍM jednou za rok, jinak katolík nejsem), tak se musím zpovídat i z tohoto hříchu, přičemž uvedu, že se tohoto vzdát nehodlám (když to zamlčím, mám extra hřích a rozhřešení je neplatné). Kněz by mi podle regulí neměl dát rozhřešení a bez rozhřešení nemůžu k přijímání. Nepřijdu k přijímání, nejsem katolík, protože podle výroku výše napsaného prostě alespoň jednou za rok musím. Takže vidíme, že i kdyby platilo výše uvedené, tak člověk musí být poslušný nauky církve (jakkoliv s ní souhlasit nemusí).  Při tomto příkladu jsem slovo „identifikace" vyložil jako „sžití" tedy že člověk dané nežije a ani žít nechce.

Závěr: Nebudu nikoho napínat, ono je to v katechismu (opět Pia X.) krásně napsáno, už jsem to sem ostatně dával:

3. Kdo je pravý křesťan? -> Pravý křesťan je ten, kdo je pokřtěný, věří a vyznává křesťanskou Nauku a je poslušný zákonným pastýřům Církve.

4. Co je křesťanská Nauka? -> Křesťanská nauka je nauka, kterou nás učil náš Pán Ježíš Kristus, aby nám ukázal cestu spásy.

7. Od koho máme přijmout křesťanskou nauku a naučit se jí? -> Křesťanskou nauku máme přijmout a naučit se ji od svaté Církve katolické.

8. Proč jsme si jisti, že křesťanská Nauka, kterou přijímáme od svaté Církve katolické, je skutečně pravdivá? -> Jsme si jisti, že křesťanská Nauka, kterou přijímáme od svaté Církve katolické, je pravdivá, protože Ježíš Kristus, její božský autor, svěřil ji skrze své Apoštoly Církvi, kterou založil a učinil neomylnou učitelkou všech lidí, když jí slíbil svou božskou pomoc do konce časů.

A tak dále, to si přečtete v klidu tady.

Zobrazeno 2817×

Komentáře

pphrzn

Proč je tak lákavé neustále se potloukat a šmejdit v té pusté krajině na rozhraní toho, co ještě mohu dělat a to co už nesmím, abych zůstal katolíkem. <br />
Asi jako horolezci, kteří usednou na první loučku na cestě a dumají, co je třeba splnit, aby se o nich dalo říct, že jsou ještě horolezci. Stačí platit oddílové příspěvky, abych byl horolezcem? Musím aspoň jednou za rok slézt tu a tu obtížnost? Mohu jít sám? Musím si brát jídlo, bivak ? ...

Jayef

Kurňa, PPHRZN to napsal úplně skvěle. To je přesné, velmi přesné!<br />
Existuje ještě podobná blbost, když se člověk rozhodne, že se vzdá smrtelných hříchů, ale víc už dělat nebude.

Zobrazit 20 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio