Kumbaya, my lord, Kumbaya!

Zpověď dadaisty..

24. 11. 2009 14:19
Rubrika: Žvatlání

Poté co jsem napsal příspěvek Obraz církve, dozvěděl jsem se o sobě spoustu zajímavých věcí. Dovolím si parafrázovat jeden výrok, který říká, že jsem neomalený radikální kritik, studentík vyznačující se intelektuální pýchou a projevující se intelektuálskými žvásty. Samozřejmě mi přes vzkazy přišlo více dalších postřehů (důvodem toho je, že pod svým blogem pokud možno nereaguji, vždy odpovím do vzkazu), například "problém je, že tím pathosem, sarkasmem a ironii vytváříš dusnou pesimistickou atmosféru". Vůči tomu bych se chtěl ohradit.

Nikdy jsem se netajil tím, že ironie, sarkasmus a dvojsmysly kombinované s trefnými komentáři a poznámkami, doplněné věcnými argumenty jsou moje zbraně, které používám rád. Někdo mi vyčítal, že používám svou inteligenci jen k vlastnímu pobavení a tak nějak má pravdu. Pamatovat si co kdo řekl je dar i prokletí, ale o tom až jindy. Prostě si rád hraju a celý svůj život vnímám jako velké hřiště. Kdo mě zná, tak ví, že se neomezuji jen na prostor signálů a že rozhodně není mým cílem vytvářet dusivou pesimistickou atmosféru. Naopak! Hlupák se nachytá, ješita si na sebe vztáhne i to, co na něj nebylo mířeno a můj 13ti palcový monitor mi poskytuje široké spektrum vtipů, které bych sám nevymyslel. A protože jsem na svou intelektuální pýchu náležitě hrdý, hledal jsem na internetu, jak ji pomenovat. Něco tak krásného, přeci MUSÍ mít své jméno!

Našel jsem na to příhodný článek, jehož část vkládám a cituji:

Baudelaire: „Je to smích, jenž nikdy nespí, tak jako nemoc, která kráčí neochvějně svou cestou a provádí příkaz daný Prozřetelností.“

"Intelektuálové odjakživa rádi provokovali, milovali ironii, fikci, sarkasmus, dvojsmysl i humor, který považovali za zbraně myšlení proti měšťáctví, konformismu a duševní apatii. Revoltovali proti uznávanému intelektuálnímu pořádku i proti běžné morálce. Výstřední a podivné chování umělci užívali proto, aby dali najevo svou odlišnost, aby dráždili a vyvolávali skandály. Ve většině případu ale nešlo o milou komičnost ani o nevinné žertování, ale o mrazivý smích."

Po přečtení těchto řádek se mi opět vybavila slova pana Františka Němce, který napsal o skupince, kam mě řadí: "..., které budu nazývat černí křesťané. ... Vždy s mírným úsměškem v němž není ani stopa radosti nebo milosrdenství". Jsem rád, že mohu tímto vzkázat, alespoň za sebe, že se nejedná o sekundární deviaci, ale že jsem takový už dlouho, jsem synem svých rodičů a jsem na to náležitě hrdý. Jen jsem nikdy nevěděl, že jsem DADAISTA.

Díky všem, kteří mi otevřeli oči..

M. Duchamp - Fontána (1917)

Zobrazeno 1745×

Komentáře

Adalberto

slabota...

domecek

.. a nebyli dadaisti předchůdci punkerů?!<br />
<br />
viz <a href="http://domecek.signaly.cz/0911/sasek-a-kralovna-aneb" target="_blank">http://domecek.signaly.cz/0911/sasek-a-kralovna-aneb</a>

Konrádek

Tohle je meta-dada:<br />
<a href="http://fisk.signaly.cz/0911/-27" target="_blank">http://fisk.signaly.cz/0911/-27</a>

davidCh

Ale chápej, že já jako stárnoucí, konzervativní, konformní maloměšťák a ještě k tomu kantor denně provázející pubertální mládež, už mám rád svoji jistotu v pravdách, které jsem dlouhý čas v životě hledal....Ale stejně se na tebe dívám vlídným chápajícím okem, v duši mlhavou matnou vzpomínku, že jsem kdysi byl podobný bouřlivák...Promiň, zase jsem trapný.

Plynová-maska

Kýžený Paroubek nosí náústek Paroubková nosí násosku Lanďák nosí vaťák celý svaťák kýžený inženýr nosí knír jako kanonýr Paroubková porodila vorvaně Klausová porodila lachtaně Jacques porodila kromaňonce v peřince světové mocnosti kynou ublížili Havlovi Havel porodil Krošíka Topolánek porodil Mustafu vážil 2,70 kg byl žluklej Paroub mu kratuloval v bolesti v bolesti mu kratuloval žluklej Paroubek plnej šašení Jacques porodila Kačenka Brožová porodila sebe v sevření stehen vypudila inkoustovou myš!!! ŠOK!! vypudila inkoustovou myš!!! ŠOK!! vypudila Topola Brutální Klaus bez Havla havaroval v jezerce plný těžkých kovů ParoubekLopiíz 547 Prasoudek Paroubek Paroubek Paroubek Parousek Paroubek Parofek Paroubek paroubek Paroubková porodila ousek Paroubek ParofekParoubek Parousek Paroubek NIRVANA Kopyto Polidoro da Sergio Havel Klaos Klaus Klausová Bláža flaušáky semenisba Paroubek ŠOK!!! vě tuny!!! ŠOK!!! ŠOK!!! Paroubek porodil slona! Jeho dítě je plné těžkých kovů, váží dvě tuny!!! ŠOK!!! ŠOK!!! Paroubek porodil slona! Jeho dítě je plné těžkých kovů, váží dvě tuny!!! ŠOK!!! ŠOK!!! Paroubek porodil slona! Jeho dítě je plné těžkých kovů, váží dvě tuny!!! Havel Klaus Klausová Kocáb Kocáb Havel Tori Amos Demi Jordens NIRVANA Kopyto Polidoro da Sergio Kiklops Terribilis Václav Havel nacops De Republicano Klausky Berlusconi Topol Topol Topolánek Topol slimák porodila sebe v sevření stehen vypudila inkoustovou myš!!! ŠOK!! Cikáni Top 09 Loli kreslíři Paroubak Paroubková Paroubek bejk Klaus Klaus Livie Súdán Paroubek Brožová Havel Veškrna Klaus Pravdoláskový listopad klas Špidla Paroubek bejk Klaus Klaus Livie Súdán Paroubek Brožová Havel Veškrna bejk krtina krutost bej Klaus Havel Lanďák Leoš Mareš Koliha sexuální koliha Klaus Klaus Wetrefa DDDT Paroubek bejk Klaus Klaus Livie Súdán Paroubek Brožová Havel Veškrna Klaus Pravdoláskový listopad klas Špidla Klaus Paroubek Klaus bejk krtina krutost bej Klaus Havel Lanďák Leoš Mareš Koliha sexu

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio