Kumbaya, my lord, Kumbaya!

Boj o katolicism

13. 1. 2010 8:05
Rubrika: Žvatlání

"Katoličtí modernisté mohou nám tedy vykonati platné služby, abychom katolicismu lépe porozuměli a tak abychom se postavili na pevnou, tvrdou půdu křesťanskou. Myslívali jsme si, že jsou to zakuklení evangelíci, kteří v podstatě stojí na stanovisku protestantském, na zásadě protestantské kritiky a vědy, ale kteří z rozmanitých, zejména citových důvodů nechtěli svou církev opustit.

Neprávem jsme si je přisvojovali."

J.L.Hromádka, Katolicism a boj o křesťanství, 1925 v Praze

 

"Abychom si vždy ve všem správně počínali, musíme vždy o bílém, které já vidím, držeti, že je černé, jestliže to církev hierarchická tak rozhodne."

Ignác z Loyoly (překlad Ignácových Exercicií, S.J. Ovečka 1921 na Hostýně)

Zobrazeno 2023×

Komentáře

Inigo

Když je řeč o moderně a katolicismu dejme šanci historikům. Texty jsou dost dobře provokativně vytrženy z kontextu a autor jistě chtěl vyvolat živou debatu. V tomto úmění je extratřída. Říkám to v dobrém, Je třeba čas od času nabídnout, provokovat, když je klid. Co takové zkoušky, ale taková debata, to je veselo. <br />
<br />
Nabízím jednoho z historiků, Hanuše, další je Marek. Pak hodnoťme. <br />
<br />
Tradice českého katolicismus ve 20. století<br />
Jiří Hanuš, Info a běžná cena: Brož., 296 str., 249 Kč, Vydáno: 2005<br />
<br />
Anotace knihy<br />
Kniha Jiřího Hanuše s názvem Tradice českého katolicismu ve 20. století analyzuje politický a kulturní fenomén v jeho různých dimenzích a proměnách. Pokouší se vystihnout pozici české náboženské situace v rámci evropského sekularizačního procesu, popisuje klíčové tradice a charakteristické rysy katolicismu v Čechách a na Moravě včetně jejich paradoxů, připomíná komunistické experimenty se založením „kontratradic“, zmiňuje paradigmatickou změnu v katolickém intelektuálním prostředí v souvislosti s koncilními událostmi 60. let, popisuje svatováclavskou tradici a v neposlední řadě uvádí diskuse o tradicích a jejich významu v domácím i exilovém prostoru. Před čtenářem se otevírá pozoruhodný svět plný snah o nalezení kulturní identity a svět zápasů o uplatnění evangelia ve společenské sféře. Vzhledem k tomu, že český katolicismus ve 20. století zformovala celá řada pozoruhodných osobností, za jisté doplnění této práce může být považován Malý slovník osobností českého katolicismu 20. století s antologií textů, který vychází paralelně s touto publikací péčí CDK.

metyn

toViZ:některé soubory nějak nejdou otevřít, prej poškozené nebo nedostupné,

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio