Kumbaya, my lord, Kumbaya!

Novoty v kostele podle C.S.Lewise

27. 1. 2010 11:23
Rubrika: Žvatlání

"Myslím, že na nás laicích je, abychom brali, co se nám dává, a dělali, co se dá. Dařilo by se nám snáze, kyby to, co se nám dává, bylo vždy stejné.

Tento názor však má velice málo anglikánských duchovních, souíme-li podle jejich obřadů. Zřejmě si myslí, že lidi lze lákat do kostela tím, že se bohoslužbě neustále dodává lesku a světla, že se neustále prodlužuje či zkracuje, zjednodušuje či komplikuje"

...

"Novota totiž může mít hodnotu jen v tom, že poskytuje zábavu. A oni nechodí do kostela za zábavou, ale proto, aby se věnovali bohoslužbě, nebo chceš-li, aby ji sehráli. Každá bohoslužba se skládá ze skutků slov, s nimiž přiímáme Tělo Páně nebo projevujeme lítost, pokorně prosíme nebo se klaníme. A k tomu, abychom toto všechno dělali, dává nejlepší možnost - nebo chceš-li nejlépe "se osvědčuje" - bohoslužba, kterou dobře známe, a proto na ni nemusíme myslet. Dokud si všímáš kroků a počítáš je, netancuješ, jenom se tančit učíš. Dobrá bota je ta, kterou nevnímáš. Dobře číst můžeš tehdy, když když nemusíš vědomě myslet na oči či světlo, typ písma či na pravopis. Dokonalou bohoslužbu v kostele bychom si takřka neměli uvědomovat; naše pozornost by měla být upřena na Boha.

Tomu však brání každá novota, jež upoutává naši pozornost na bohoslužbu samu; a myslet na uctívání je něco jiného, než uctívat."

C.S.Lewis, Průvodce modlitbou, Dopisy Malcolmovi

 

Problémem dnešní doby a liturgie (či neliturgie u protestantů) je v tom, že i návrat ke starému je opět novotou :( a teď babo raď..

Zobrazeno 1893×

Komentáře

Gabriel-Romuald

Tanec-kroky-výstižné přirovnání. U nás existuje dobrý zvyk(?). Poslední středu v mněsíci je mše v jazyku církve-latině. A naše "babičky" jsou nešťstné, sledují text, snaží se udržet tempo a duchovno je pryč....

MiroslavKratochvíl

Radio: <a href="http://kostelsvatekateriny.signaly.cz/1002/ceho-se-ne-obavat" target="_blank">http://kostelsvatekateriny.signaly.cz/1002/ceho-se-ne-obavat</a>

Zobrazit 17 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio