Kumbaya, my lord, Kumbaya!

Pět jazyků lásky

18. 1. 2010 10:09
Rubrika: Žvatlání

Dovolte mi, prosím, představit Pět jazyků lásky od Gary Chapmana. Knížku jsem četl v předstihu - je určena především manželským párům. Gary Chapman je „relationship counselor", tedy „vztahový poradce" a právě tato kniha je asi jeho nejznámější. Vyznáním je baptista, vystudoval antropologii a teologii.

Kniha pojednává o potřebách člověka, aby se cítil milován. Autor rozdělil tyto potřeby do pěti skupin:

Slova ujištění - kdy je člověk chválen a pozitivně slovně motivován. Spadá sem i používání slova prosím namísto příkazů (př. Mám radost, že jsi tak pěkně nechala vymalovat náš byt, je to mnohem útulnější)

Pozornost - ve formách společný aktivit, upřímnému zájmu a naslouchání, ale také sdílení svých pocitů (př. Jít si zahrát spolu squash, vypnout televizi a při svíčce se zeptat, jaký že byl den partnera, poděli se o své dojmy a starosti svěřit Pánu v modlitbě)

Přijímání darů - dárky kupované i vyrobené, malé i velké a zároveň i dar sebe sama, kdy pro partnera uděláme něco, co je pro nás netypické (např. když spíše samotářský manžel vezme manželku na Báječný bál)

Skutky služby - tím, že na sebe vezmeme nějaké stálé úkoly, může být partnerem oceňováno jako to nejcennější, pro něj ten nejlepší projev lásky (např. teplá večeře, když přijde manžel domů z práce)

Fyzické doteky - nejenom sex, ale chození za ruku, přitulení se na lavičce, nebo „pusa jen tak, protože Tě mám rád" patří do této skupiny

To vše na příbězích ukázáno a vysvětleno v čtivé formě. Závěr knížky pak připomíná, že i děti hovoří různými jazyky lásky a je potřeba najít ten správný, aby si k nim rodič našel cestu, a především neustále připomíná, že tyto věci se nedají vynutit, ale mají být konány z lásky a úcty k partnerovi nebo partnerce a že je potřeba o svých potřebách mluvit, ať už jsou uspokojené nebo neuspokojené.

Komu bych knížku doporučil? Všem! Na vztazích je stále co zlepšovat, ať je lidem 20 nebo 60. Pokud se někdo trápí ve vztahu a rádi bychom mu podali pomocnou ruku, je tato knížka vhodným prostředkem a stojí pár korun. Pokud vím, dá se koupit i u nás ve sboru.

 

Zobrazeno 1608×

Komentáře

Pavel Husák (yetti)

Pěkné myšlenky :)

floweret

dostali jsme ji jako svatební dar.. no... ještě nejsem ani ve čtvrtině (a jen tak ji asi nedočtu), ale mohu jen potvrdit kladné ohlasy :-). Hodně může objasnit i tomu, kdo ony "jazyky" bere tak nějak automaticky a zná je, aniž by použil knihu.

Krasnazena

Mně tato knížka moc dala. Když už doma o těch svých "jazycích" víme, tak pak je ještě problém překonat lenost, být empatický a konat. Svého muže já nejvíce potěším, když ním jdu na výlet. Třeba po včerejších běžkách vnímám, že láska fakt bolí:-)

SweetMedicine

Výborná knížka! Taky ještě vdaná nejsem, ale četla jsem ji ráda, několikrát... :-)<br />
Myslím, že je moc užitečná pro kohokoliv...

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio