Kumbaya, my lord, Kumbaya!

ŘKC vs. ČCE ve stylu K1!

15. 1. 2010 8:29
Rubrika: Žvatlání

Dne 3.2.2010 proběhne v Husově kapli v Praze 8 - Libni (U pošty 6) diskuze mezi prof. Halíkem a prof. Trojanem na téma "Co nás spojuje a co zatím dělí". Tištěná pozvánka je ke stáhnutí.

Přemýšlím, na co bych se pánů profesorů chtěl zeptat ohledně ekumenismu, co by mě zajímalo. Vymyslel jsem 4 otázky v potu tváře a pak mi to došlo! 2.000 lidí denně přihlášených na signály jistě vymyslí víc než jedna rozespalá hlava! Tak se, prosím, nestyďte a pište co vás napadá!!

prof. Halík: "V ČCE existuje směr pro liturgickou obnovu. V čem by se, podle Vás, mohla ČCE inspirovat u ŘKC? Co byste ji Vy "daroval"?

prof. Trojan: "V ŘKC existují poměrně jasně stanovená pravidla morálky. ČCE nemá jednotný postoj k etickým otázkám. Není to škoda? A kde, mimo Bible, může člověk nabrat odrazový můstek pro budování svého názoru, aby nemusel do katechismu k bratřím katolíkům?"

prof. Halík: "Duchovní obnova (exercicie) - užitečná věc pro povzbuzení, oživení, víry, kterou katolická církev nabízí a ČCE postrádá. Není např. zde prostor pro lepší vzájemnou komunikaci a nabídnutí těchto prostředků pro povzbuzení víry také "odloučeným bratřím"?"

prof. Halík + prof. Trojan: "Funguje dnes nějakým způsobem spolupráce na lokální úrovni katolických farností a evangelických sborů, na krajské úrovni katolických biskupství a evangelických seniorátů a samozřejmě jaký význam podle Vás má ekumenická rada církví jako orgánu pro komunikaci církví na celorepublikové úrovni?"

Doplněno:

prof. Halík + prof. Trojan: "Tomáškův katechismus říká: 223 "... Je však výslovně zapovězeno chodit na kázání a bohoslužby jinověrců, přijímat od nich svátosti a býti jim kmotry při náboženských úkonech." Ekumenický direktář, pak v bodě 24 "Aby katolíci byli schopni učinit zadost své ekumenické zodpovědnosti v jakékoli místní situaci, musí jednat společně a ve shodě se svými biskupy. Především by měli důkladně znát svou vlastní církev a být schopni vyložit její učení, kázeň a ekumenické zásady." Prof. Halíku, co si představit pod "jednat ve shodě s Biskupy"? Prof. Trojane, jaký je Váš postoj k návštěvě katolické mše?"

Zobrazeno 1579×

Komentáře

Jayef

Je mi trapně, že jsem nic nenapsal. Jaký to včera bylo?<br />
Tomáš Halík bude 1. března hostem na Fakultě humanitních studií, takže kdo by měl zájem, ať jukne na <a href="http://www.i-humr.cz/stanislav-komarek-a-tomas-halik-na-modrem-pondeli-1965" target="_blank">http://www.i-humr.cz/stanislav-komarek-a-tomas-halik-na-modrem-pondeli-1965</a>

Pavel Husák (yetti)

Halík je podle mě v pohodě.<br />
Jo, podle mě, co se týče té jednoty, taky bych ji viděl spíš v tom, že si dokážeme spolu třeba pěkně promluvit, určitě ne v tom, že musíme všichni věřit stejně. Tak to nebylo nikdy.<br />
<br />
Papo, zajímaly by mě odpovědi. Na tu debatu se nedostanu, ale jestli bys sem mohl dát odpovědi, bylo by to super. Zrovna na ty Tvoje otázky.<br />
<br />
Tak jak to vyjde, ahoj

MarunKa1

Tak to s Tebou Vašku úplně souhlasim. Vysoká inteligence ještě není záruka kvality..<br />
Mě by třeba zajímalo, co nazývají slovem -jednota-mě se to zdá příliš silné slovo. Pod slovem -jednota- si totiž představuji, stejné učení a to je asi útopie. Možná to jde chápat ale i jinak, možná moc filozofuji když přemýšlím jestli existuje možnost jednoty v lásce přestože je učení jiné. Nevim, jestli to není moc schizofréní představa. Možná ne.

vasekpetru

Proč všude cpou Halíka?....:-O :-O

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio