Kumbaya, my lord, Kumbaya!

Láska a svobodná vůle

3. 3. 2010 16:33
Rubrika: Konfesní úvahy

Další zamyšlení a krátký textík vzešlý z konverzace s oponentem:

Víra nás učí, že máme milovat Boha a milovat bližního svého. Z lásky k Bohu nehřešit, protože tím projevujeme i nelásku k lidem. Víra je cesta. Člověk nemá PRÁVO sejít z této cesty (vždyť je tvor boží, který by měl být poslušný božích zákonů), ale má MOŽNOST z cesty sejít. Bohužel, naše chápání svobodné volby je narušené. Byla nám dána pro to, abychom se mohli svobodně rozhodovat mezi dobry, ne proto, abychom si mohli zvolit zlo. Pokud člověk sejde z této cesty, není to chybou víry, ale je to důsledek defektu člověka, kdy se člověk rozhodne nemilovat. Nemilovat Boha, nemilovat bližního. Hříchy způsobujeme velké rány, které jsou nezhojitelné.. Pozdní lítost nepomáhá, funguje jen nehřešit. Jediným pozitivem je, že se člověk může z minulosti poučit a neopakovat chyby v budoucnosti.

REMRAND VAN RIJN, Ježíš v bouři, 1633

Zobrazeno 2345×

Komentáře

ViZ

Společné prohlášení ŘKC a Svazu luterských církví o učení o ospravedlnění je dekladrací, že mezi námi není sporu. ale je to skutečně tak? Chci tomu věřit, leč leckteří - při zběžném pročtení různých komentářů a článků vztahujících se k onomu důležitému kroku z října 1999 - prohlašují, že ŘKC nebo svaz luterských církví opustily evangelium Ježíše Krista... mj. proto, že za stejnými slovy čtou jiný význam slov. Jak tedy možno doufat, že v teologii ne vzdělaní pochopí? Snad pro Ducha Kristova, který nechce rozdělení.. jinka se omlouvám za nerozlišování "protestantských denominací", jichž je přehršel... Tak trochu výraz neúcty a nepochopení a zároveň soucítění od jednoho nedokonalého katolíka. Omlouvám se.

tvi

Četl jsem ten dokument i jeho různé kritiky. I když není úplně ideální, tak může být docela dobrou ukázkou výsledku ekumenického dialogu. Ten text říká: v tomto a tomto se shodujeme a toto a toto vidí naši takhle a vaši zase jinak. Nezastírá, že některé rozdíly zůstávají, jiné ovšem byly důsledkem nepochopení či rozkohoutění ve "svatém" boji a tudíž pominuly. Čili žádné velké terno ani pro optimisty, ani pro skeptiky. Pán Bůh zaplať za všechno, kde jsme našli společnou řeč a tam kde se rozcházíme, tam je to pobídka k tomu dál o věcech mluvit. Nicméně ten dokument má velkou symbolickou hodnotu v tom, že je vůbec takový rozhovor možný. Proto věřím, že ho Pán Bůh Cassidymu i ostatním na posledním soudu skutečně přičte k dobru.

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio