Kumbaya, my lord, Kumbaya!

Pohlavek ekumenismu v ŘKC

10. 3. 2010 12:55
Rubrika: Žvatlání

Slíbil jsem na blogu zvonika, že sem vlepím pohlavek z článku, na který se odkazuje. Článek se jmenuje "Koncil mezi modernismem a Bratrstvem svatého Pia". Výstižná pro myšlení katolíků, jak jej poznávám tady na signálech se mi jeví tato část:

"Jestliže svatý Pavel píše ve svém listě křesťanské obci v Efezu: „Ale Bůh, bohatý v milosrdenství, z velké lásky, jíž si nás zamiloval, probudil nás k životu spolu s Kristem, když jsme byli mrtvi pro své hříchy. Milostí jste spaseni! Spolu s ním nás vzkřísil a spolu s ním uvedl na nebeský trůn v Kristu Ježíši“, pak je jasné, jakým poutem držely pohromadě křesťanské obce prvotní Církve: Byla to víra v Krista, Vykupitele, který pro nás zemřel a vstal z mrtvých. A tato víra dala Církvi její identitu. Dnes to už o Církvi v Německu nelze říci. Když teologové, kněží nebo učitelé náboženství popírají oběť smrti Ježíše na kříži, jeho zmrtvýchvstání nebo jeho Boží synovství, nezakokrhá už poté žádný kohout. Co naproti tomu člověka z Církve vylučuje, to němečtí biskupové znovu a znovu objasňovali v posledních týdnech: je to neuznání II. vatikánského koncilu a toho, co symbolizuje: otevřenosti vůči světu, svobody náboženství a ekumenismu. Nelze se přít o to, že se Bratrstvo svatého Pia nachází pořádný kus na scestí, když tyto koncilní předsevzetí paušálně odmítá.

To však nemění nic na tom, že se v Církvi v Německu (a mnohdy také i jinde) priority osudově přesunuly: společenskou identitu už neznamená víra v Krista, nýbrž uznání koncilu. Kdo už nevěří v Krista, zůstává uvnitř, kdo koncil odmítá byť jen částečně, musí ven."

 

Tedy - na jedné straně je jedno jaký jsi katolík, pokud jen pípneš proti 2VK, pak mezi nás, katolíky, nepatříš. Na straně druhé, je jedno jak moc jsi katolík, pokud se účastníš změn po 2VK, mezi nás, katolíky, nepatříš. Jedním slovem k pláči, bratři katolíci.

PS: Vím, že článek paušalizuje, takže prosím, komentáře tohoto typu si ušetřete.. Spíš se zamyslete nad svým postojem!

Zobrazeno 2024×

Komentáře

maxmilianrex

Děkuji vám,a také vám děkuji za vaše skoro všeschny články.

Papo

maxmilianrex: není proč děkovat a za články už vůbec ne - prostě si jen třídím zjištěné v hlavě a vítám každé další pohledy nebo myšlenky.. :) Je to win-win-win strategie. Katolík se dozví, co je jeho učení, protestant si může uasnit v co věří v rámci vlastní církve a já dostanu další možnost přemýšlet :)

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio