Kumbaya, my lord, Kumbaya!

Situační etika

30. 3. 2010 0:58
Rubrika: Žvatlání

Aneb takové krátké povídání si s prof. Trojanem, v neděli 28.3.2010 od 17:30 ve velké posluchárně ETF v černé ulici, který nám nastínil problémy situační etiky v podání Josepha Fletchera. Že dnešní společnosti chybí "cosi etické", o tom se asi dohadovat nebudeme. Etika jako nauka klade důraz na to, jak se rozhodovat a hledá pro to normy (neplést s morálkou, což je popisná věda zachycující faktický stav). Přednáška vycházela z knížky Josepha Fletchera s názvem Situační etika (Nakladatelství: Kalich Rok vydání: 2009 Počet stran: 248 ISBN: 978-80-7017-126 Původní titul: Situation Ethics: The New Morality Překladatel: Jan Zámečník).

Joseph Fletcher se snažil zredukovat velké množství norem (v Starém zákoně je desatero a 653 příkazů) a přišel s poučkou "Miluj a čiň co chceš" (nabízí se srovnání s Augustinovým "Miluj a dělej co chceš"), která však neříká "dělej si co chceš", ale je jakýmsi směrem, který má kázeňskou formu. Bohužel, postrádá definici lásky (zde se nabízí 1K 13: 1-13 kde by se dala definice lásky říct jako "intezivní životní poloha, která sestupuje až ke kořenům"). Bohužel, svou snahou naprosto rezignoval na pojem spravedlnosti.

Samozřejmě nelze opomenout, že Flatcher se zabývá pouze vztahy já<->já a já<->ty nicméně již se nelze jeho pravidlem řídit ve vztahu já<->to (např. instituce - finanční úřad) a já<->ono (např. příroda)

Situační etika podle prof. Trojana se má řídit principem "Láska, spravedlnost, Bůh" (což nejlépe vystihuje Mi 6:8 "Oznámiltě tobě, ó člověče, co jest dobrého, i čehož Hospodin vyhledává od tebe, jediné, abys činil soud, a miloval milosrdenství, a pokorně chodil s Bohem svým.").

Tak, ještě uvedu pár zajímavostí, které mi přišly mimoběžné, ale přesto zajímavé.

Problematika pravdy:

pravda (nižší pravda) -> Souhlas výpovědi se skutečností (Emanuel Rádl a jeho "Pravda není ani ve vědě, ani ve filozofii, je jen v každém člověku samotném.")

Pravda (vyšší pravda) -> Moc, které se vydávám v službu (Ježíš Kristus)

Problematika třetích osob ve vztahu dvou lidí (vztaženo k odpuštění):

Právo odpouštět má pouze postižený (Ježíš Kristus nás nabádá, abychom odpustili 7x 77x - Mt 18:22), ale jaké mám právo odpustit komukoliv, kdo ublížil někomu třetímu? V pravdě žádné..

Problematika špatného chápání a užívání pojmů:

Jako příklad byla uvedena slova extrémní (povrchně agresivní) a radikální (jdoucí ke kořenům), která se tak často zaměňují nebo řadí za sebe.

A to je vše, přátelé..

Zobrazeno 4233×

Komentáře

spitfire

spitfire 24. 4. 2010 15:49<br />
<br />
(ten patří jinam)<br />
<br />
za ten nepořádek se omlouvám

spitfire

spitfire 24. 4. 2010 15:49<br />
<br />
ne naopak tento text tady patří, ale nepatří sem <br />
<br />
tento text <br />
spitfire 24. 4. 2010 13:19<br />
(ale už na něj reaguje ViZ,) to je miš maš

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio