Kumbaya, my lord, Kumbaya!

Ateistům I.

17. 4. 2010 23:51
Rubrika: Žvatlání

Rozhodnutí napsat nějaký ten článek pro nevěřící bylo spontánní. Třeba se nepohodneme jako křesťané, ale tak proč ne? Třeba si zase můžeme něco vyjasnit. Nebo si myslet o trochu více, jaký je ten který blbec.

1 - Věřící musí platit církvi? -> ANO i NE. V ČCE se musí člen sboru, aby měl platné hlasovací právo účastnit bohoslužeb a zaplatit salár (alespoň symbolicý). Takže aby měl vliv na chod sboru, MUSÍ platit. Na pouhé bytí členem sboru, pak platit NEMUSÍ.

2 - Všichni jsme pro Boha loutky -> NE, Bůh nám dal svobodnou vůli, abychom si mohli vybírat, které dobro budeme konat. My však tohoto daru využíváme pro rozhodování se pro zlo.

3 - Kdyby byl Bůh, nebylo by tolik zla -> krásná schizofrenie v podání nevěřících. Na jedné straně by nechtěli být děti, které někdo vodí za ruku, ale na straně druhé si odvažují tvrdit, že by někdo (asi rodiče, resp. Bůh) měl po lidech uklízet, co udělali. Bůh tady není od toho, aby za lidmi uklízel. Co jsme si zaseli, to také sklízíme. Bůh je milosrdný (umí nám odpustit mnoho), ale slovy pana Bartošky v pohádce Anděl Páně: "Ze mě nikdo blbce dělat nebude".

4 - Církev rozsévá strach, když vyhrožuje peklem po smrti -> Skutečně? Nejsem si toho vědomý. Bůh je nekonečně milosrdný, spasení může dojít každý (i lidé mimo církev). První a hlavní důraz církve je, že máme konat (dělat všechno) pro "větší slávu Boží". Až ten druhý (paradoxně na něj lidé slyší lépe a nechápu proč) je strašák "posledním soudem" a peklem (popřípadě grilováním v očistci). Nechodím do kostela aby mě někdo strašil, na to kašlu. Vím co jsem udělal, čekám za to trest. Jestli je Bůh milosrdný a promine mi to, bránit se nebudu. Mám rád, když mi připomínají, že nejsem sám a že chovat se nezištně, myslet na druhé a milovat bližního svého je správné (krom toho, že mám jeden skvělý vzor).

5 - Pokud se křesťané nechovají jako světci, je církev k ničemu -> Problém je složitější. špatně může být 1) nauka 2) výklad 3) auditorium popřípadě volitelné kombinace. Myslete si, že je to výmluva, ale zkuste někde na veřejnosti říct, že neplánujete sex před svatbou. Že neplánujete společné bydlení před svatbou. Že si nenecháte napsat omluvenku od rodičů, ačkoliv ji napíší bez ptaní. Že se snažíte poctivě chodit do kostela, i když víkend trávíte mimo domov. Klepání na čelo bude ta nejmírnější reakce. Tlak okolí je enormní. Nicméně zřejmě to jde, protože v Polsku mají Jehovisté u jednoho zaměstnavatele takovouto pověst: http://ekonomika.idnes.cz/polske-outlety-chteji-jako-prodavace-jen-svedky-jehovovy-pm5-/eko_euro.asp?c=A090707_145552_eko_euro_pin Jednou bych chtěl takové články číst i o křesťanech.

6 - Církev je firma na manipulování lidí -> Možná jsem paranoidní, ale to neznamená, že mě nedostanou. Pokud by církev byla firmou na manipulování lidí, museli by v tom jet všichni zaměstnanci církve. Jak asi dělají nábor kněží? Podobně jako CIA? "Budeš moct žít v celibátu, denně odsloužíš několik mší, nezastavíš se sedm dní v týdnu, neustále budeš poslouchat fňukání lidí, atd. atp." nebo jinak? "Souložit budeš s dětma a tajně, tak je to nejvíc vzrušující, denně budeš předstírat práci, ale je to jen o přečtení jednou denně jedné takové knížky jménem "Misál", ale na to kašli, jinak nic neděláš (kromě vymývání mozků, což je vlastně zábava) a budeš šmírovat soukromí lidí, což jistě dokážeš využít při sexuálně vzrušujících představách". Možná se pletu a podle autora tohoto výroku to řídí, já nevím kdo, když uvážím, kolik je církví.

7 - Církev by měla žít z almužny, neměla by mít žádný majetek -> A já se ptám, aniž bychom se bavili  o současném stavu - když sbor dostane dost velké peníze, aby si pořídil majetek a hospodařil s ním, budou všichni spokojeni? Nebo bude zase mít církev majetek a zase bude na co nadávat? A pokud by neměla pořizovat majetek, měla by přebytečné peníze na charitu a neplánovat, nehospodařit, živořit a doufat? Nebo jak?

8 - Církev je berličkou pro slabé -> Nejenom slabé, ale dokonce i schizofrenní blby. Jen schizofrenní blb by hledal útěchu a podporu pro své slabosti v organizaci, která žije z toho, že straší lidi, vyhrožuje smrtí a peklem. Dává to vůbec někomu smysl?

Zobrazeno 4363×

Komentáře

tvi

Také srdnatě hájí katolické barvy na serveru ČCE Evangnet a čeří stojaté vody ještě na několika dalších místech... :-D

MartyR

je ho škoda :-(

Zobrazit 15 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio