Kumbaya, my lord, Kumbaya!

Volby - tak nějak bych to chtěl

21. 5. 2010 16:40
Rubrika: Žvatlání | Štítky: tema:politika-volby

Zdroj: idnes.cz

Čtenáři iDNES.cz dali pravici ústavní většinu bez ČSSD ve Sněmovně

3. května 2010 12:00,  aktualizováno 21.5.  14:11

Skoro tři týdny hlasovali čtenáři ve virtuálních volbách iDNES.cz. Učinili tak 63 563krát a dali jednoznačně přednost pravici. TOP 09 získala téměř polovinu imaginárních poslaneckých křesel, při spojení s ODS by měla pohodlnou ústavní většinu. Navíc bez ČSSD, které čtenáři nedopřáli ani pět procent.

Do hlasování jsme 3. května zařadili všechny tehdy známé strany, které se budou o hlasy voličů ucházet za týden ve skutečných volbách.

Figuruje tam také Národní prosperita, která z voleb odstoupila až po vyhlášení ankety. Získala ale jen šest hlasů. Na možnost "Nepůjdu volit" kliklo 535 lidí.

Straně TOP 09 dopřáli čtenáři iDNES.cz tolik hlasů, kolik jí dosud nepřiznal žádný ze sociologických průzkumů renomovaných agentur. Tam se pohybovala maximálně kolem 15 procent, v anketě vyhrála se třiatřiceti.

 

To by podle hrubého přepočtu stačilo na 92 mandátů a úvahy o tom, zda nesestavit menšinovou vládu, třeba s podporou ODS. Nebo se s ní spojit a využít jejích 23,1 procenta pro pohodlnou vládu.

Dohromady by TO 09 a ODS měly 158 mandátů. Ústavní většina nutná k zásadním změnám pořádku je přitom ve Sněmovně 120 hlasů.

S 11,3 procenta by podle ankety v lavicích usedlo také 26 zástupců Věcí veřejných a 16 členů Strany zelených. Ta byla v předvolebních průzkumech pod nutnou pětiprocentní hranicí, u čtenářů však získala 6,5 % hlasů.

Je na tom lépe než favorit skutečných voleb, ČSSD. Ve virtuálním hlasování získali sociální demokraté jen 4,3 procenta a na místa ve Sněmovně by neměli nárok.

Z dosavadních parlamentních uskupení vypadli také lidovci se ziskem 3,1 procenta hlasů, necelá dvě procenta získali komunisté.

Tříprocentní hranici, která dává stranám nárok na minimálně šestimilionový státní příspěvek na činnost, překročila ještě Strana svobodných občanů s téměř čtyřmi procenty, Česká pirátská strana a Strana práv občanů Zemanovci. Všechny měly víc než KDU-ČSL. Už při zisku 1,5 % politické strany dostanou státní příspěvek ve výši 100 Kč za každý získaný hlas.

Zobrazeno 1365×

Komentáře

Pavel Husák (yetti)

Inu, proč ne...

svíce

To je jen virtuální,bohužel.<br />
Na výtězství ČSSD jsem si vsadil sto tisíc,jasná výhra a 10% výdělek.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio