Kumbaya, my lord, Kumbaya!

Víra našich dědů a babiček

11. 7. 2010 22:28
Rubrika: Žvatlání | Štítky: svedectvi

Tak jsem byl na Slovensku týden na dovolené - u prarodičů. Babička chodí do kostela každý den, prý ji ta hodinka nechybí, děda do kostela už několik let nechodí, prý nehřeší :) A protože mám rád informace přímo od zdroje, zeptal jsem se jich, kromě zdraví, také na jejich římsko-katolickou víru.

Bavil jsem se s babičkou a dědou a zeptal se jich, jaké byly latinské mše - prý krásné..

Zeptal jsem se jich, jestli uměli odpovídat - prý ano (oba jsou vyučení), že se to člověk naučil, babička dodala, že by ji uměla odříkat snad ještě dnes..

Ptal jsem se, jestli věděli co se děje - prý ano, že to nebylo tak těžké..

Seznámil jsem je s vizí dnešních kněží, že kněz zády k lidu, který neví která bije, mši nerozumí a mše se neúčastní byla pro lid otřesná, že by se měla zrušit - odpověď je jen těžko publikovatelná, jak je to nadzvedlo ze židle.. Následně jsem si vyslechl já, něco na účet lutheránů (jediní protestanti, které prarodiče znají), když už se jim navážím do víry (že jsem si to nevymyslel už jsem považoval za zbytečné vysvětlovat) - prostě se jich taková myšlenka, ta slova, dotkly..

Příště třeba napíšu, kde všude jsme byli..

 

Alenka (sestřička), Mirka a já

Zobrazeno 8884×

Komentáře

Daniel Zouhar

Karel-čtvrtý: Tak to již je jiná konfese a nestojí i tolik za přesnou formou bohoslužebného slavení, či jak se to dá u nich nazvat, když je to přece jen už pouze shromáždění (jak mi říkala známá z jiné denominace - Letniční církve). Já jsem celkově rád, že to máme v kostele, protože teď v těch parnech by sanitky asi nestíhali brát ty lidi, kteří by buď měli srdeční záchvat nebo úpal.

solipso

Tak mám informaci, že tradiční dominikánský ritus ve Znojmě opravdu nebyl zrušen kvůli "tlakům shora", ale pro pracovní zaneprázdněnost P. Efréma, který se stal profesorem filosofie v Římě. Napadá mě: To neměli v Římě někoho jiného? Kněz znalý praxe a hodnoty tradičního ritu učí studenty Kanta, Hegela a Schopenauera. To je jako topit barokním nábytkem.

Zobrazit 190 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio