Kumbaya, my lord, Kumbaya!

Co je eucharistie? Kousek chleba a kapka vína..

17. 9. 2010 10:08
Rubrika: Žvatlání

Článek z Rádia Vaticana http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=13349

Trendy za každou cenu

Londýn. Vlnu kritik v Anglii i ve Vatikánu vyvolala brožurka, která má nevěřícím přiblížit, co je katolická liturgie. Autoři tisku vydaného s biskupským schválením k papežské návštěvě přirovnávají mši k hudebnímu show. Co je eucharistie? ptají se a odpovídají: „Kousek chleba a trochu vína, které se v určité chvíli objeví na scéně“, celebranti jsou „trochu umělci, trochu herci“, vysvětluje slovníček pojmů.

„Papež velmi dbá na přípravu liturgických slavností do posledních detailů. Vždyť jsou srdcem života z víry...Tvrdit, že mše je něco jako rockový koncert, znamená dělat všechno pro to, aby nevěřící nepochopili vůbec nic z katolické víry,“ řekl pro italský deník Il Foglio nejmenovaný vatikánský zdroj. Kritické hlasy se ale ozývají i v místní církvi. Anglický tisk anonymně cituje jednoho z biskupů: „Je to pořád jedno a totéž. Anglická hierarchie se snaží být „trendy“ a nejenže se tak zesměšňuje, ale ohrožuje zároveň důvěryhodnost papežské cesty,“ říká na adresu biskupské konference jeden z jejích členů.

Na kritiky odpověděl za anglické biskupy jejich mluvčí. Vysvětlil, že brožura byla míněna pro nevěřící, ale také pro ty, kdo budou zajišťovat papežovu bezpečnost. Jak řekl, chtějí jim touto cestou vzkázat, že mše si nezaslouží menší pozornost, než koncert.

 

Zobrazeno 2174×

Komentáře

tencek

Škoda že se rádio Vaticana neobtěžovalo s odkazy na nějaké zdroje, rád bych si k tomu dohledal něo víc, ale není se moc čeho chytit.

Podiven: Vůle a touha je fajn, ale když máž k dispozici jen lživé informace, často nestačí.

mag

Stále se setkávám s tím, že naši katolickou víru mnozí žijí jaksi "pod pokličkou". Proč není možné říct lidem, kteří se označují za nevěřící, že je tu prostě někdo, kdo za ně dal život a že je to vlastně pravá Láska, která se neustále zpřítomňuje ve mši svaté. Chvíle, kdy za nás Kristus zemřel a prosil, aby každému z nás bylo otevřeno nebe se stále zpřítomňje při každé mši svaté. K tomu nepotřebujeme kněze herce, ale zástupce Kristovy s celou vážností, jak to takový úřad vyžaduje. Kněží nejsou na stejné úrovni s "obyčejnými smrtelníky".

Zobrazit 11 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio