Kumbaya, my lord, Kumbaya!

Symbol a co mě děsí..

25. 7. 2011 0:26
Rubrika: Žvatlání

Přečet jsem si v novinách větu, která mě udivila a vyděsila: "Burka není jen náboženský symbol, ale i symbol utlačování žen".

Ta věta mě udivila už proto, že pracuje s pojmem symbol, který si každý vykládá jinak, dají se o tom psát i číst dlouhá pojednání, který nijak nespecifikuje a automaticky předpokládá, že všichni víme, co se tím slovem myslí.

Mám rád, když symboly ukazují nikoliv na něco, ale otevírají "okno za něco" a tedy i jejich výklad je pro mě něco jen obtížně uchopitelného. Např. ve větě "Bůh je dobrý" je pro mě slovo "dobrý" symbolem, který skrývá všechu nevyslovitelnou a nepopsatelnou dobrotu. (to je mé vnímání a dost dobře je to úplně špatně)

Ta věta mě vyděsila, protože ten kdo ji vyřkl se zároveň staví do pozice autority, která symboly (ať už je to cokoliv), vykládá. Poslední co bych si přál, aby někdo z pozice politické autority vykládal symboly jako zákon. Vždyť tím se mu do rukou dostává absolutní moc - cokoliv lze označit za symbol zla a postavit mimo zákon.

Vždyť např. kříž lze pak snadno obvinit z toho, že je symbolem mučení a trápení a každý, kdo něco takového propaguje jeho nošením by měl být pokutován. A toho bych se skutečně jen nerad dočkal..

Zobrazeno 6897×

Komentáře

JiKu

Bjetushka: Mám takový dojem, že zaměňuješ dvě vyjádření, která pro mě zdaleka akvivalentní nejsou. A to "jsem blb" a "připadám si jako blb". Ani já, ani babča tu nikdy nikoho (včetně sebe) za blba neoznačili. Já i babča jsme připustili, že si občas jako blbové připadáme.

Znáš rčení "připadám si jako znovuzrozený"? Podle tebe by to byla blbost (pardon, spíš zásek), kdo by takové vyjádření použil, je jinej, mimo, nechápem ho. Protože samozřejmě víme, že on ve skutečnosti není znovu narozený.
Podle mě je ovšem vyjádření "připadám si jako znovuzrozený" smysluplné a všeobecně srozumitelné vyjádření toho, jak si ten člověk připadá, jak se cítí. A neviděl bych důvod k tomu, abychom takové výstižné vyjádření přestali používat, i když se třeba najdou lidé, kteří prostě nemají rádi, když se takto hovoří.

Invisible

„Burka není jen náboženský symbol, ale i symbol utlačování žen,“ říká socialistický poslanec André Frédéric.

Co čekat od socialistických a jim podobných poslanců? Ne jen v Čechách jsou socialisti mimo, ale i v Belgii ;)

Ale abych byl korektní, nelze všechny socialisty, či poslance házet do jednoho báglu.

Zobrazit 34 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio