Kumbaya, my lord, Kumbaya!

Musí být těžké, být Bůh

4. 2. 2012 14:28
Rubrika: Žvatlání

Nejsem jedináček. Mám tři sourozence, všechny mladší. Té nejmenší sestřičce je 12 let, brzy jí bude 13 (na to se prý nesmí zapomínat!) a stejně jako tu starší, mám ji moc rád. Bývá těžké s ní hovořit, jakkoliv mám oproti rodičům bezesporu spoustu trumfů v ruce, nicméně jsem hrdý na to, že si je dobře vědoma, že za mnou nebo Mirkou může kdykoliv přijít a zeptat se, povídat si, jakkoliv je jí to blbé.

Protože jsem starší bráška, mám cilné nutkání ji chránit před vším, co by ji mohlo ohrozit, jenže zároveň si uvědomuji, že je to její život a já do něj nesmím zasahovat více, než mi ona dovolí. Je bolestivé dívat se na to, jak dělá přešlapy a chyby, které by dělat nemusela, jen kdyby si řekla.. Je nesmírně potěšující, kdykoliv se ke mně obrátí, kdykoliv je ke mně upřímná. kdykoliv po mně něco chce.

Prý jsme děti Boží a naše láska se jistě nedá srovnávat s láskou, jakou nás miluje Bůh - jak velká je pak jeho bolest a radost?

Zobrazeno 3284×

Komentáře

ViZ

Objednejte sestřičce časopis IN!- dívčí svět ;-) www.in.cz
A jak velká je radost nebo bolest Boží? Nepředstavitelně...

růžetrnitá

Až budeš tátou, bude to ještě těžší a přesto důležité dát svým dětem přiměřenou volnost - i když si "natlučou." Některé zkušenosti jsou prostě nesdělitelné a každý je musí udělat sám...

JiKu

Objednejte sestřičce raději http://milujte.se/

Ale na druhou stranu se dá říct, že Bůh jako všemohoucí má co chtěl a že když tvořil člověka, tak jako vševědoucí věděl, do čeho de.

RT:
Některé zkušenosti jsou prostě nesdělitelné a každý je musí udělat sám...

Některé? SKORO VŠECHNY!

MedvídekKrupička

Objednejte sestřičce rovnou gelové nehty, tričko s výstřihem a permanentní makeup. Mezičlánky typu "In" jsou zbytečné.

spitfire

A tetování Draka na zádička a by byla IN.

Papo

Spitfire: Ani náhodou! Draka mám já a basta fidli..

JiKu

IN znamená, pokud se nemýlím "v". Trochu mi vadí ten zamlčený předmět, tedy v čem to má být. Napadá mě několik možností, které sem z vrozené slušnosti psát nebudu. (výsledkem je takové to "je to v ***" nebo "jsme v ***")

JiKu

dodatek: Vyznívá to skoro tak, že je v podstatě jedno, v čem jsme. Hlavní je to, že jsme tam skoro všichni a společně :-/

Podiven

Protože být out je strašně out.

HelenaH

krásný-až budeš táta, budeš zřejmě dobrý táta. Je fajn mít staršího bráchu. Vím to. Možná žes nasadil vysokou laťku, až budou jednou vybírat tvého potencionálního švagra:-)

ViZ

JiKu: Jestli budete v (in) příštím životě slečna 12-16 let, oceníte, že časopis IN! - dívčí svět ještě vychází :-D
Sorry, ale provedení časopisu Milujte se! je dost nepovedené. A obsah? Myslíte si, že děvčata ve 12,14, či 16 letech budou číst článek na 4 stránky?
Jo, ale jen když bude o klucích a lásce (případně intimitách).

Nelly15

Mám tu čest znát 12,13-leté dívky, které intimity neřeší.:-) To jen na okraj, některé dívky jsou i v dnešní době ještě dívkami v pravém smyslu slova... A jejich zájmy? Historie, literatura, hudba, divadlo... To jen na okraj, musela jsem se ženského mladého pokolení zastat...;-)

Invisible

Pádnější by bylo, kdyby to napsalo pár náctiletých dívek a ne třiatřicetiletá. ;)

JiKu

ViZ: Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Základní komunikační pravidlo.

Mně tahle strategie - inkulturace a kultivace změkčováním - nějak nepřesvědčuje. Místo tvrdého rocku měkký rock, místo tvrdého bulváru měkký bulvár, místo tvrdých drog měkké drogy, místo tvrdého porna měkké porno.

Ale mohu se mýlit, čtrnáctiletá slečna nejsem. Měl jsem sice doma nedávno postupně tři (a žádná IN nečetla, i když jsem ho raději nezakazoval, aby náhodou nezačaly).

Hele signálnící a signálnice, znáte někdo slečnu, která četla v inkriminovaných letech IN a v pětadvaceti ještě chodí do kostela?

Miruš

Nelly: proč by se měl někdo zastávat mladých slečen proto, že řeší kluky a lásku? osobně mám pocit, že je to přirozené a naopak by mě zaráželo, kdyby to nedělaly..

solypso

ViZ a "jeho" děti: Budoucnost Církve? Ha-Ha! (píšu to schválně krátce, aby to zvládly i Inačky).
Hle, kam to aggiornamento kommando dopracovalo: Musejí se podbízet podprůměru, který čte jen články do jedné normostrany. Katolický týdeník pro ně pak bude znamenat kult(urní/ovní) šok!
Jestli je časopis Milujte se opravdu nepovedený, tak tedy rozhodně není sám. Nedoporučení od člověka jako je ViZ je tím nejlepším doporučením!

dromedar

JiKu: Jestli se nepletu, tak dlouho tu IN ještě není...

ViZ

Inteligentní člověk neuráží a blbec mě urazit nemůže.

mag

Nepodceňovala bych mladé slečny a rozhodně jim nenabízela to, co svět. Proč z nich dělat štětky? Když se dívám na signálech na fotky slečen i v reálu, je mi smutno. Mnohé se vystavují jako zboží. Pár čísel In jsem viděla a připadalo mi, že pro mladé nejsou vhodná. Netvrdím, že nikoho nemohou k Pánu Bohu přivést, ale nemyslím si, že cesta (hlavně se toč kolem sebe, jak vypadá tvé tělo) je tou, která naše děvčata naplní. O své tělo máme pečovat přiměřeně, ale co se děje dnes je už dost mimo a katolický časopis přece nemusí jít se světem. Milujte se! (MS!) mi připadá jako velmi dobrá varianta nejen pro mladé. Boží myšlenky jsou přece pro všechny.
Invisible: "To že je někomu kolem 30ti znamená, že nezná názory mladých slečen?"

Invisible

"To že je někomu kolem 30ti znamená, že nezná názory mladých slečen?"

neznamená, v tomto případě ale není jaksi v realitě, což dokazuje i tvůj komentář mag.

JiKu

Dromedár: Tak slevíme nebo počkáme :-)

JiKu

ViZ: blbec mě urazit nemůže

Ale může! :-) Jen si to nenamlouvejte.

JiKu

Ještě ke slečnám 12-13: Kromě těch zkušeností s vlastními dcerami jsem jezdil pár let na tábory. A tam jich prošlo takovejch! A rozhodně jsem nenabyl dojmu, že by IN bylo něco pravého ořechového pro ně (tedy myslím z jejich pohledu).
Připadá mi (ale je to spekulace), že ty, co jsem znal v tom věku, přešly velmi rychle z opravdového dětství do věku, kdy by pro ně bylo IN příliš stupidní.

prig

Koukám, že signály se pořád ještě hemží samými moudrými lidmi.. Krásná přehlídka!

ViZ

Je rozdíl, JiKu, jestli se nechám urazit :-) To máte jak s nemocnými lidmi - spoustu věcí člověk přejde, protože chápe, že jsou nemocní. Ae máte pravdu, pokud jsem také blbec, připouštím, že mne to urazí.
BTW: otázka chlapské ješitnosti je jistě ve hře.
Ale blahoslavený muž, který o svém hříchu ví a pracuje s ním, ne?
Inu tak...

HelenaH

:-) hezký!
Jinak k IN-no když byly naše holky v tomhle věku, docela bych byla bývala vděčná za časopis IN-vím, že občas tahaly domů Bravo-párkrát jsem to někde našla, naštěstí byly natolik zdravý, že je to nějak nepoškodilo:-)
Teď jsme IN objednali vnučce-a čte to maminka, teta i babička. A babička čte i to Milujte se.

mag

Invisible: No osobně vycházím ze zkušenosti. Pokud budeme našim mladým předkládat co svět, co z nich bude. Samozřejmě, že ne všichni chtějí MS! ALe to už je jejich věc. A tvrdím, že In není šťastnou cestou a že jsou slečny, které si v MS! najdou i něco pro sebe, co třeba i může být v Inu, ale bez příměsí - třeba různé životní zkušenosti jiných v intimních oblastech - o chození spolu, o rozchodu, o antikoncepci...........

Podiven

Časopis Milujte se mne velmi příjemně překvapil. Třeba těmi "katechismovými okénky" na konci článků. To je výborná věc, která se jinde nevidí. A tematické články jsou obvykle moc pěkné. Kéž by vycházel takový časopis za mých mladých let! (kdy se mi občas dostal do rukou pouze maličký dominikánský Amen.... a Nezbeda :-)
In je prostě, jak naznačil JiKu, měkké Bravo. Včetně komických "poučných" fotoseriálů a podpory kultu různých hvězdiček. Ale jako křesťanské Bravo je to slabé, kdo chce časopis tohoto typu, stejně sáhne po jiných titulech. Nálepka křesťanského časopisu tu snad konejší svědomí starostlivých rodičů.

Nelly15

Miruš, k tvému dotazu: "proč by se měl někdo zastávat mladých slečen proto, že řeší kluky a lásku?" Nic takového jsem přece neřekla. Ano, souhlasím s Tebou, je přirozené zajímat se o kluky... Já se zastávala jen těch, které nemyslí na "intimity". Byla to jen dobrá zpráva, že i v dnešní době jsou mladé dívky, které neřeší v tomto věku takové věci, protože mají důležitější a jejich věku adektvátnější zájmy.;-) To jen na okraj, že takové dívky znám. A to, že je znám, mi nikdo nevezme.;-) Jestli mají číst takový nebo jiný časopis, to už nechávám na nich. Jsou chytré, tedy alespoň ty, které znám. Nabídku znají. Mají svobodu výběru....;-) Kdyby mladé dívky tušily, jakou diskusi vyvolaly, jen by se tomu pousmály...;-)

ViZ

Nemám zapotřebí bránit časopis IN! - ale jestli někdo říká, že to je"soft" Bravo, ukazuje tím, že buď nezná Bravo, nebo nezná IN!, případně špatně rozlišuje. A to při vší úctě k JiKu či Podiven.
Zkuste si najít analýzy obecně dostupných dívčích časopisů (např. http://is.muni.cz/th/63971/fss_m/Text_prace.pdf) a porovnejte s obsahem a formou IN!u
Cca pět let starou analýzu IN!u a spektra či názorů čtenářek můžet najít zde: http://is.muni.cz/th/63971/fss_m_b1/Text_prace.txt
Za pět let si časopis procházel svým lepším i náročnějším obdobím a časopis není statický - vyvíjí se.
A - Howgh.

HelenaH

taky se mi tahle zvláštní debata kolem časopisu IN zdá podivná a skoro bych řekla, že kritici ten časopis nikdy neviděli. Existuje klučičí verze-jmenuje se Tarsicius. Tam kromě článků pro ministranty a úvodníků některého z biskupů bývá rozhovor s někým známým, i tam je fotopříběh-někdy - světe div se-o tom, že se dva do sebe zamilují:-) je tam o rychlých autech, o počítačích...Když je v časopisu pro holky třeba o tom, jak se připravovat ke svátosti smíření-ten článek se mi moc líbil.....ale taky jak se mají učesat, aby jim to slušelo, jak s první známostí tak je to málo zbožné??? To snad ne. Píšu to proto, že oba ty časopisy znám, protože odebíráme oba-holčičí pro vnučku, klučičí pro syna.

JiKu

My se s ViZem a se vším, co reprezentuje, se způsobem myšlení, ze kterého vyrůstá vše, co reprezentuje, neshodneme v jedné základní otázce. Otázce zdánlivě nedůležité, ale za ta léta hádání jksme se k ní dobrali. Je to otázka velmi odborná, téměř nikdo jí nerozumí a vůbec nikdo neví s jistotou, jak zní správná odpověď.

Ta otázka zní "v jaké míře je obsah, který chceme komunikovat, závislý či nezávislý na formě, kterou komunikace probíhá?".

ViZova škola tvrdí, že téměř vůbec (krajní pozice - je nezávislý). Moje škola tvrdí, že velmi podstatně (je neoddělitelný).

To je vlastně jediný rozdíl mezi námi dvěma. Protože já bych dělal totéž, co dělá on, kdybych si na tuto základní otázku odpověděl z mého hlediska stejně pitomě, jako si na ní odpovídá on. A on by dělal totéž, co dělám já, kdyby si na tuto otázku odpověděl z jeho hlediska stejně pitomě, jako si na ní odpovídám já.

PS:
Pravdu mám samozřejmě já, jak jinak!

JiKu

Podobně položená otázka to říká takhle:

Lze křesťanství inkulturovat do kultury konzumu?

Někdo odpovídá - ano, křesťanství je inkulturovatelné do jakékoli kultury, existuje-li tedy konzumní kultura, je možno a nutno do ní křesťanství inkulturovat.

Jiný odpovídá - ne, lidé kteří propadli konzumu, jsou pro křesťanství ztraceni. Jediné, co pro ně můžeme (a musíme!) dělat, je pokoušet se je z konzumního způsobu života vytrhnout.

Nepřipadá vám také zřejmé, že ti první budou nutně s těmi druhými (a druzí s prvními) pro Krista nesmiřitelnými nepřáteli na život a na smrt?

embec

Je pro Vás JiKu opravdu tak nízké, aby si dívky ve slušném časopise přečetly i o tom, jak se můžou obléct či namalovat? Nejde přeci jen o to, aby se líbily, ale i o tělesnou hygienu. Časopis jsem sice už delší dobu v ruce nedržela, ale věřte, že tam např. to oblečení a šminky jsou vkusné a ne podbízivé či například vyzývavé... Myslím naopak, že je to formuje, když jsou všude kolem masírovány tím, že musí nosit toto a vypadat takto (v tomto časopise např. nenajdete vychrtlé modelky, ale pěkné a zdravé dívky)

Jak třeba probíhá Vaše ráno? Já ráno vstanu a kromě modlitby se samozřejmě taky učešu, umyju, vyberu něco pěkného na sebe, namaluju... a po práci pak taky běžím někdy nakoupit (jídlo, oblečení, knížku,...) a přiznám, že ne všechny věci, co si koupím, potřebuju -někdy si prostě udělám radost, ale nešerádám -a k tomu tyto dívky ani vedeny nejsou. Ten kunzumismus, jak píšete, je všude - už si moc málo věcí vyrobíme či vypěstujeme sami, ale konzumismus v tom špatném slova smyslu, jak jste asi myslel, toto opravdu není.

Nezdá se mi špatné, že dívkám někdo ukáže, že se můžou obléct či namalovat pěkně, ale přitom ne nevkusně či podbízivě, na tom opravdu nevidím nic špatného...
S věkem se naše zájmy mění a jsou úměrné věku. Ale to, že si kromě poučných příběhů a článků mohou přečíst i o něčem neduchovním přeci neznamená rouhání :-) Navíc -pokud se vrátím k tomu oblečení - tělo je chrám Sv. Ducha, tak proč se nevystrojit? :-)

ViZ

JiKu: Jen z pozice Vaší. Do katolicity mého postoje (Vámi pro mne definovaného jako nezávislost formy a obsahu, byť já bych to takto neuchopil) se se svým přístupem vejdete. Já do Vašeho nikoliv. Tedy implikuji: Vy musíte potírat heretičnost mých postojů, aby byla zachována čistota obsahu, a já budu v případě převahy Vámi reprezntovaného přístupu mučedníkem. V případě převahy mnou reprezentovaného přístupu budete sice pravděpodobně na okraji, ale budete žít jako jedna z pluralitních forem.

Nelly15

Ani já nejsem zastáncem myšlenky, aby se dívkám podstrkovalo Bravo či jiné podobné plátky. Ale který z křesťanských časopisů by si dívky měly číst - to už bych nechala na nich, ať si vyberou, které jim vyhovují. Možná si některé nevyberou ani jeden a dobré myšlenky čerpají od svých křesťanských rodičů, kněží, katechetů a kamarádů. Znám dívky, které nečtou žádné křesťanské časopisy a čerpají dobré myšlenky hojně v hodinách náboženství a při společenství... A Bravo je absolutně neláká, protože díky hodinám náboženství vědí, jak se věci mají....:-) Apropos, cesta pubertou může být u každého jiná. Kéž ji každý projde bez větších kotrmelců... Domluvila jsem.

HelenaH

kdybys JiKu redigoval takový časopis pro náctiletý slečny, jakou bys zvolil formu?:-)

JiKu

babča: No, já bych asi předně žádný časopis zaměřený na nějakou sociologicko/věkově/genderovou skupinu neredigoval. Mou preferencí jsou časopisy "o", nikoli "pro". O cestování, o přírodě, o hudbě, o divadle, o sportu a třeba i o té módě. O těch zájmech, aktivitách, které lidi spojují nezávisle na pohlaví a věku.

JiKu

ViZ: V případě převahy mnou reprezentovaného přístupu budete sice pravděpodobně na okraji, ale budete žít jako jedna z pluralitních forem.

Myslím, že se ve svých implikacích mýlíte. Vytváříte něco jako paradox lháře a neberete v úvahu úrovně jazyka a metajazyka. Viz (s maým z) http://cs.wikipedia.org/wiki/Paradox_lháře

Váš přístup může akceptovat všechny alternativy, ovšem kromě té, která tvrdí, že obsah závisí na formě.

Kdybych to zjednodušil, zvulgarizoval, jen jako ilustraci (prosím, aby z této formulace nebylo dedukováno):

Kytaráři mohou směle akceptovat choralisty (jako minoritní exoty), pokud ovšem choralisti nebudou tvrdit, že kytary jsou zakázány. Takoví tolerováni být nemohou.
S těmi je třeba se vypořádat na úrovni metajazyka:
"Netoletanci vám tolerovat nebudeme!"

Ona totiž "katolicita" není "všechno". "Katolicita" je "všechno, kromě nekatolicity".

HelenaH

dík:-) já se ptám proto, že vím, že takový časopis o jakém píšeš, rediguješ. Ale máš výhodu-tobě nikdy nikdo neřekne, že někoho kazíš a že to děláš blbě. Zatímco v IN je přímo jméno člověka zodpovědného za obsah, v Psalteriu takové jméno církevní autority není:-) Trochu reju, já vím.

ViZ

JiKu: myslíte si, že má věta obsahuje vnitřní rozpor, který ji činí nepravdivou.
Jakožto zapřisáhlý kytarák mohu akceptovat choralisty, i když choralisté budou tvrdit, že kytary jsou zakázány, a to z jednoho prostého důvodu: na rozdíl od choralistů se nepovyšuji na absolutní měřítko pravdivosti a tak je nechám žít, aby se potkali (až přijdou o hlas) s pravdou: jediným absolutním zvukem je ticho. Nada. Vanitas. A nebo zpěv Ducha. Todo. Omnis.
To vše, pokud nebudou agresivní a nebudou chtít dělat "revoluci". Ale to už je mimo kategorii pravdivosti obsahu (názoru).

pavliCZECH

ty bláho, signály... málem jsem zapomněl :-D A tady furt ty samý ksichty. Sometimes you wanna go where everybody knows your name... :-D http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=iqaSWj8ygrc

Asterix

No, my jsme úspěšně zapomněli na tebe... teda až do této chvíle :D

Zobrazit 43 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio