Kumbaya, my lord, Kumbaya!

Ekumena podle SRCCE

26. 6. 2012 18:12
Rubrika: Konfesní úvahy

To máte tak - kopat do cizích se nesmí a kopat do vlastních se nenosí. Dělám to první, udělám i to druhé. Obvykle bezzubá Synodní rada ČCE se dala na cestu politické angažovanosti a vyjadřuje se v poslední době čím dál tím více. Budiž ji to přáno, osobně bych byl raději, kdyby řešila problémy v ČCE než bolesti světa.

Tentokrát ke stavbě Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí:

"Společenství křesťanských církví, především těch, se kterými je spjata historie křesťanství v Čechách, však obnova sloupu citelně poškodí." ... "Domníváme se, že na místě, kde se dlouhodobě střetávaly náboženské proudy a konfese, by bylo lépe než repliku původního sloupu s jeho symbolikou a výjevy postavit monument, který by byl symbolem smíření, ekumenické vstřícnosti a spolupráce na duchovní obnově společnosti. Takového počinu, který smysluplně otevře pohled směrem do společné budoucnosti, se synodní rada ČCE může účastnit."

Za sebe říkám, že nechápu o co SR ČCE jde, protože co je více ekumenického než symbol české reformace Mistr Jan Hus na stejném náměstí jako Mariánský sloup - symbol katolické Mariánské úcty? Naopak - neekumenická mi přijde reakce SR ČCE. Pochopení, otevřenost - nikde.

20110207_219

 

Zobrazeno 7820×

Komentáře

HelenaH

To není kopání do vlastních...líbí se mi, že jsi to napsal. Moc.

ViZ

ač jsem pro obnovu Mariánského sloupu (z důvodů historicko-církevních) chápu(?) pocit reformovaných, kterým mariánská úcta nevoní...
Asi si máme vyjasnit a odpustit historické protireformační a protikatolické hříchy (a viny).

JiKu

Mělo by to jakous takous logiku, kdyby tomu předcházelo i odstranění památníku mistra Jana Husa.

Ale byla by to logika docela pitomá, protože by to bylo jednak drahé a jednak by bylo velmi riskantní, jakou by to konkrétní podobu dnešní umělci takovému památníku chtěli vtisknout.

http://www.magie1.estranky.cz/img/picture/29/Oko-Vsevidouci.gif ?

dromedar

"symbol české reformace Mistr Jan Hus na stejném náměstí jako Mariánský sloup" nejsou, myslím, znamením ekumenického sblížení, jako spíš vzájemně nastraženými kameny úrazu. A tak snad můžou být do nějaké malé míry ekumenickým barometrem: "nakolik ještě dnes o 'kámen' těch druhých zakopáváme?"

Papo

Dromedár: Památník Mistra Jana Husa byl navržen právě s ohledem na již stojící Mariánský sloup, takže jejich koexistence znamenala jejich doplnění se.. alespoň architektonicky (nebo jak). Tomu říkám ekumena..

Ale také souhlasím s tím, že je vidět, jak moc ekumenu nezvládáme, když nám vadí kámen toho druhého..

Invisible

To je právě ten průšvih, když všelijaké rady církví dělají politiku. Neřeknou na rovinu, že to nechtějí, protože mariánský kult nehodlají podporovat a druhá strana zase neřekne na rovinu, že to chce, protože hodlají mariánský kult všemožně podporovat. A tak se bude "hezky" kecat na jedné i na druhé straně.
Viz. - https://invisible.signaly.cz/1108/to-je-ta-stara-vira

Invisible

Koukám, že se nezahálí. Souhlas žádný, ale vyrobeno skoro vše (tedy k datu k 12. 10. 2011) - http://www.marianskysloup.cz/fotoalbum/prehled-hotovych-dilu-sloupu-k-12.-10.-2011/

Papo

Invisible: Ten projekt už je hodně starý a je za ním hodně úsilí..

Invisible

To jsem právě nevěděl a udivilo mě, že je sloup již téměř zhotoven. Jednotlivé díly jsou různě uskladněné. Tvůrci projektu si zřejmě nepřipouštějí, že by projekt mohl krachnout.

HelenaH

někde jsem četla velmi zajímavý postřeh, že Mistr Jan Hus byl velkým ctitelem Matky Boží☺....

JiKu

Ale tady přece vůbec nejde o Husa a o Pannu Marii. Tady jde o to, kdo a co považuje za symbol čeho.

HelenaH

aha-myslela jsem že jde o Mariánský sloup....tebe uráží symbol něčí víry? Proč jsme tedy tak řvali, když ve Francii vydali zákaz nošení a vyvěšování některých náboženských symbolů?-tak jo-kříž může urážet muslimy a jejich pokrývka hlavy nás???? Takže nejlíp bude zakázat všechno..a bude klid!!! Klid?

JiKu

JiKu: Ale tady přece vůbec nejde o Husa a o Pannu Marii.
babča: aha-myslela jsem že jde o Mariánský sloup....

No buď jde o Pannu Marii, nebo jde o mariánský sloup, ne, do prkýnka!?
Panna Maria přece není mairiánský sloup a mariánský sloup přece není Panna Maria?

Nebo jo?

HelenaH

Proč jsi naštvaný?☺ Píšeš "do prkýnka"-tak jo-nešlo o Pannu Marii, šlo o sloup. Kdysi nešlo o katolíky, šlo o jejich kostely, a tak je vypálili.????
Mně docela zajímá jestli těm, komu tolik vadil Mariánský sloup-až tak že vzali kladiva a rozsekali ho-vadil ten sloup, nebo Panna Maria, nebo katolíci, kteří Pannu Marii uctívají... Já bych řekla, že katolíci. Možná i za tím řvaním dnes o majetku je spíš než starost o peníze velká nenávist ke katolické církvi- k nám lidem, kteří ji tvoříme.
s Papem možná jsi schopný souhlasit víc než se mnou. Papo napsal "Za sebe říkám, že nechápu o co SR ČCE jde, protože co je více ekumenického než symbol české reformace Mistr Jan Hus na stejném náměstí jako Mariánský sloup - symbol katolické Mariánské úcty? Naopak - neekumenická mi přijde reakce SR ČCE." Ekumenismus je přeci hlavně vztah k lidem a ty symboly jsou jenom vyjádřením něčeho, co je svaté lidem-ty nejsou samy pro sebe.

jsuc

babca: protestantum oheldne sloupu nevadi katolicka marianska ucta, ale to, co (podle nich) sloup symbolizuje

Napr. podle Dana Drapala je to symbol katolickeho nabozenskeho utlaku:

http://www.dan-drapal.cz/index.php/cz/duchovni-clanky/35-mariansky-sloup

JiKu

jsuc: V nulté aproximaci ano.

Trochu přesněji: Symbolizuje tak trochu obojí.

Protestantům nevadí Panna Maria, ale vadí jim katolická mariánská úcta. A je to pro ně symbol katolického útlaku, resp. spíše toho, že to vyhráli katolíci a ne protestanti. Je to symbol toho, že tu byl útlak katolický, nikoli protestantský.

Když byla na Karlově mostě poražena švédská protestantská vojska českými katolickými studenty, bylo to pro české evangelíky vítězství, nebo porážka?

Já tvrdím, že to pro ně byla porážka a oni jsou v tom důslední.

To jen my, katolíci, jsme tak ekumenicky zblblí, že považujeme bitvu na Bílé hoře za porážku, místo toho, abychom ji slavili jako vítězství.

De facto tam zvítězila žoldnéřská vojska katolické německy mluvící strany sporu nad žoldnéřskými vojsky německy mluvících protestantských stavů země české. V důsledku protestantské zásady (kterou katolíci ke své hanbě ekumenicky přijali), že cuius regio, eius religio, museli protestanti do exilu do protestantských zemí. Kdyby byli vyhráli protestanti, museli by do exilu do katolických zemí odejít katolíci.

Já dávám tedy přednost tomu, že to dopadlo tak, jak to dopadlo.

Myslím, že znovuvztyčení sloupu na Staroměstském náměstí by jako triumf katolické strany sporu vnímají protestanti právem.

Oficiální činitelé ŘKC se k znovupostavení sloupu tváří ekumenicky nakysle, rozhodně to není jejich iniciativa. Je to iniciativa, řekl bych, katolických laiků sdružených podle zásad občanského sdružování.

Jsem rád, že nyní za kardinála Duky, nechává oficiální církev jejich aktivitám volné pole působnosti. Protože jsem přesvědčen, že do takových záležitostí laicko-občanských by se hierarchie neměla moc montovat.

Takže dnešní znovuvztyčování pro mě představuje znamení toho, že takové laicko-občanské katolické iniciativy jsou ve svém konání úspěšnější, než podobné laicko-občanské iniciativy protestantské, a to mě těší. Nevím, proč by mě mel těšit opak.

Někdo by mohl namítnout, že katolíci by se měli správně sdružovat laicko občansky do sdružení za jinými účely, třeba společné modlitby s protestanty, nebo s dalajlámou, nebo pro ve společnosti Židů a křesťanů. Ale nechť tohle dělá kdo chce, kdo cítí tu potřebu.

Ale já jsem rád, že v nastalé svobodě se lidi sdružují za účely, pro které sami chtějí, a ne pro ty, které jim někdo "moudrý" předepisuje. Toho jsem si užil za socialismu dost.

LukášD

Podle části prohlášení ČCE: "Pro současnou českou společnost nebude případná existence sloupu na Staroměstském náměstí znamenat téměř nic. Dá se očekávat, že se tento monument stane jen jedním z artefaktů, které se nacházejí v prostoru historicky a společensky exponovaného náměstí." mi připadá, jako by si ČCE o sobě myslela, že její existence pro současnou českou společnost něco znamená. Spíše tohle bych považoval za námět k reflexi: "Pro současnou českou společnost nebude případná existence ČCE znamenat téměř nic. Dá se očekávat, že se tento monument stane jen jedním z artefaktů, které se nacházejí v historicky a společensky exponovaném prostoru." Samozřejmě vhodné k sebereflexi jakéhokoliv křesťanského společenství v české kotlině, vč. katolické Církve.

jsuc

JiKu: "Myslím, že znovuvztyčení sloupu na Staroměstském náměstí by jako triumf katolické strany sporu vnímali protestanti právem."

O tohle jde. Že to tak vnímají, je nepochybné. Právem? Nejsem si zcela jistý.

Já taky dávám přednost tomu, "že to dopadlo tak, jak to dopadlo". Ale mám dojem, že z katolické strany dnes (téměř) nikdo nemá potřebu nějak ostentativně triumfovat nad poraženými heretiky - a to nemám na mysli ekumenicky korektní hierarchii, ale skutečné zastánce obnovy sloupu. Nikdo přeci nevolá po odstranění pomníku Jana Husa. Má smysl, aby tam byly oba "kameny". Ne jako symbol huráekumenismu, ale právě jako symbol přetrvávajícího konfliktu ve výkladu dějin.

Invisible

babče - "Mně docela zajímá jestli těm, komu tolik vadil Mariánský sloup-až tak že vzali kladiva a rozsekali ho-vadil ten sloup, nebo Panna Maria, nebo katolíci, kteří Pannu Marii uctívají... Já bych řekla, že katolíci."

Wiki. - "Sloup byl stržen po vzniku samostatného Československa dne 3. listopadu 1918 rozvášněným davem, který ve sloupu spatřoval symbol svrženého habsburského režimu."

Invisible

Zrovna jsem dočetl odkaz http://www.dan-drapal.cz/index.php/cz/duchovni-clanky/35-mariansky-sloup

Netušil jsem, že na Mariánském sloupu bude i znázorněné pobíjení kacířů.

Dej Bůh, aby se katolíci znovu nedostali k tak velké politické moci.

Papo

Invisible: Dan Drápal má zřejmě namysli Pannu Marii, která stojí na hlavě drakovi. Nebo snad sochyn andělů bojujících s ďábly? Stačí si něco nastudovat a člověku dojde, že je to pitomost.. Krom toho - socha Panny Marie je již hotová (přidám k článku). Je to celé jen otázkou interpretace. Panna Maria zachránila Prahu před švédy. Pokud někdo vidí ve švédech protestnaty bojující za svatou věc, budiž mu to přáno. Pro mě je to jen nepřátelská armáda a je mi dost jedno, jaké měla vyznání.

Invisible

Opravdu nevím, co měl Dan Drápal na mysli, když napsal: " Mariánský sloup, znázorňující i pobíjení kacířů (ano, i na to se budeme muset dívat)..."

Měl jsem za to, že jde o nějaké vyobrazení na spodní části sloupu.

Papo

To je už tak moderní doba, že si neověřujeme informace? :( Nebo je snad Dan Drápal takovou autoritou? A skutečně máme nekriticky přijímat, co nám autority říkají? Zklamal jste mě..

Invisible

No jo, nejsem neomylný.

Papo

A kdo je? :)

Invisible

K soše - Co má symbolizovat dvanáct hvězd okolo hlavy Marie a co má symbolizovat její noha na hlavě hada?
Pokud to, co si myslím, tak s tím bytostně nesouhlasím.

Papo

Invisible: Do hlavy Vám nevidím, ale zkusil jsem strejdu Google a ten mi odpověděl: "Immaculata (latinsky Neposkvrněná) - podle tridentského dogmatu: vznáší se, s dvanácti hvězdami kolem hlavy, šlape na hada/draka obtáčejícího zemskou sféru, který symbolizuje ďábla, nad nímž Maria vítězí - odkaz na Zjevení sv. Jana, 12. kap.)"

Invisible

Žena ze Zjevení 12 byla těsně před porodem (to asi měla velké bříško, že?), draka nezašlápla, ale byla ji dána křídla, aby před ním mohla utéci.

Papo

Invisible: Jak jsem koupil, tak prodávám.. opět platí - pokud v tom vidíte něco jiného, je to Váš problém, nikoliv problém sochy nebo katolické církve..

Invisible

Já v tom vidím něco jiného? Před chvílí jste mi vpálil něco o neověřování informací. Tak kdo je víc Písmo, nebo Wiki?

Invisible

Ta socha je slepenec dvou biblických výjevů. Jeden je ze Zjevení, druhý z Genesis. Ten výjev z Genesis je ale proroctví na Spasitele, který rozdrtí hlavu Ďáblovi a ten zase Jemu rozdrtí patu.

Papo

Vy jste tady začal, že máte strach z toho, co by to mohl znamenat. Našel jsem vám, co to znamená. Nelíbilo se vám, tak jsem přihodil genesis.. pořád se vám nelíbí. Je to socha, pokud ji někdo uplácal takovou a přijde mu to OK se Zjevením, tak to jako vysvětlení beru, proč bych to neměl brát? Napište JiKu nebo Catholicus, třeba budou mít srozumitelnější vysvětlení. Nikdy jsem se o umění nezajímal, pro mě je to prostě socha Panny Marie a přijde mi pěkně symbolické, že šlape na draka/hada/ďábla (protože ona přivedla na svět spasitele, který nás očišťuje od hříchu, jehož je had symbolem). To je pro mě biblické a srozumitelné.
Krom toho zde musím vyjádřit svůj despekt proti Zjevení Janovo o kterém skutečně nevím, jak moc doslova jej mám brát.. obecně apokalyptické vize jsou pro mě velkou neporozuměnou. Osobně zastávám kacířskou myšlenkou, že je to jen přílepek do Bible, aby začínala stvořením a skončila koncem světa.

HelenaH

Je zvláštní, že Bůh odpovídal na prosby lidí, které byly volány k Marii-Matce Ježíšově-nejen u nás a v bitvě se Švédy...i jinde na světě. I jindy než v dávné minulosti.

Rozbít sochu Panny Marie je prostě primitivní, hnusný čin, kterým si NIKDY ten, kdo to udělá, nepomůže..Možná ti chlapi toho 3. listopadu 1918 při tomto opravdu mužném činu vystřízlivěli. ☺

Invisible

"přijde mi pěkně symbolické, že šlape na draka/hada/ďábla (protože ona přivedla na svět spasitele, který nás očišťuje od hříchu, jehož je had symbolem). To je pro mě biblické a srozumitelné."

Pro mě je to nebiblické. Hada nezašlápla Marie, ale Ježíš. Vyhrála snad Jágrova maminka Stanley Cup tím, že ho vyhrál její syn?

Papo

Ïnvisible: Pro vás je nebiblický fakt, že Panna Maria byla bez hříchu? Pro mě je to fakt, který Bible nerozporuje. Tedy hřích nad ní nezvítězil, jest tak? A ona draka nezabijí, jen poukazuje na to, že nad ní nemá moc..

Invisible

Věřím tomu, že text, který uvedu platí i na Marii -

1 Janův 1:8  Říkáme-li, že jsme bez hříchu, klameme sami sebe a pravda v nás není.
9  Jestliže doznáváme své hříchy, on je tak věrný a spravedlivý, že nám hříchy odpouští a očišťuje nás od každé nepravosti.
10  Říkáme-li, že jsme nezhřešili, děláme z něho lháře a jeho slovo v nás není.

Papo

NZ text v první osobě? A opravdu si myslíte, že by ta pokorná dívka o sobě tvrdila, že je bez hříchu? Tomu já nevěřím, takže tento text o pýše nebude ten správný důkaz.

JiKu

Sorry, invisible, ale já se sváma o Pannu Marii hádat nebudu. Mně vcelku nepopuzuje to, co napsal Papo.

Invisible

Římanům 3:22  Boží spravedlnost skrze víru v Ježíše Krista pro všecky, kdo věří. Není totiž rozdílu:
23  všichni zhřešili a jsou daleko od Boží slávy;
24  jsou ospravedlňováni zadarmo jeho milostí vykoupením v Kristu Ježíši.

Papo

Invisible: právě skrze Ježíše byla zbavená dědičného hříchu a před hříchem tak chráněna. Mimochodem - opravdu si věříte tak moc, že najdete něco, co už někdo jiný nenašel?

Invisible

Myslíte si, že hledám něco, co ještě jiný nenašel?
To se mýlíte.
Jen jsem vyjádřil svojí nespokojenost s tím, co socha Marie symbolizuje. Je to splácanina. Když už hvězdy nad hlavou, tak bez nohy na Hadovi, když už někdo s nohou na Hadovi, tak Kristus.

Papo

A je to splácanina, protože socha má odkazovat jen na jedno místo v Písmu a nesmí odkazovat na dogma? Nebo jak poznat tu slátaninu?

Invisible

To je výstižné. Socha odkazuje na dogma, které je splácaninou.

Myslím si, že to je také důvod, proč protestanté nechtějí mariánský sloup na Staroměstském náměstí a nechtějí nikde jinde žádné další mariánské sloupy, ale neřeknou to na rovinu a budou to okecávat všelijakými řečičkami, aby nepobouřili kamarády z ekumeny.

JiKu

Ta socha není splácanina. Maximálně se dá hovořit o splácanině toho symbolu - žena s dvanácti hvězdami kolem hlavy šlapající na hada.

Ta socha denotuje ten symbol. Ale je to docela povedená barokní socha.

Já jsem vůči protestantům tolerantní, nenutím je, aby sie před tou sochou modlili. Ale jinak, ať si trhnou nohou. V 21. století v Česku mi nebudou zavádět žádné totalitní praktiky, na to opravdu nemají.

Invisible

JiKu - "Ta socha není splácanina. Maximálně se dá hovořit o splácanině toho symbolu"

Invisible - "Socha odkazuje na dogma, které je splácaninou."

Nějaký problém?

On tu někdo zavádí totalitní praktiky?

JiKu

On tu někdo zavádí totalitní praktiky?

Jo. Ne tedy na internetu, tam ať si každej kafrá co chce. Ale takové to - "když se nám to nelíbí, tak by se to mělo zakázat" nemám rád. Něco takového mohu říkat jen já, a to z titulu vlastněné pravdy. Od protestantů je to nepřijatelná totalitní praktika!

Invisible

Totalitní praktika by byla, kdyby protestatnti měli takovou moc, že by sloup zakázali bez ohledu na kohokoli jiného. Což je v dnešní době nesmysl.

Docela by mě zajímalo, kdo bude o znovupostavení sloupu rozhodovat.

Papo

Invisible: dogma je pro katolíky neomylnou pravdou. Že se vám nelíbí katolický přístup k víře, to neznamená, že se jedná o slátaninu. Ostatně za slátaninu by se dalo označit protestantské "pohrdání tradicí, vždyť máme Písmo" když kánon Písma není definován jinak než tradicí. Blbé, že?

Invisible

To sedí od někoho, kdo kánon neuznává. Fakt blbé.

Papo

Invisible: Asi nechápu.. Je to snad narážka namůj názor ohledem Zjevení Janova? Ostatně - a kdo říká, kdo určuje, jaký je kánon? Mně jako protestantovi nic, pokud je mi známo, ale rád se nechám poučit.

Invisible

Nehodlám se hádat v tomto duchu.

Papo

Cílem není se hádat, ale být obohacen. Obohaťte mě, prosím, znáte-li to lépe..

Invisible

Lépe? To těžko. Nepovažuji se za někoho, kdo by měl cokoli v malíčku. Co k tomu dodat? Věřím tomu, že v bibli (bez deuterokanonických knih) je zjevena Boží pravda. Věřím tomu, že biblí je třeba poměřovat víra teoretická i praktická. V určité věroučné body katolické církve jsem přestal věřit.

Papo

Je legrační, že věříte v Písmo, dokonce i konkrétní Písmo, ale svou víru máte právě tak obhajitelnou jako katolík, který věří Magisteriu. Ostatně bylo to Magisterium, kdo naučil katolíka, že je neomylné v určitých oblastech :)

Co jsme vyřešili? Že navážet se do katolíků vás nechám, až si vyřešíte své bolístky..

Invisible

Mám zákaz komentářů?

Papo

Ne. Alespoň jsem jej já nenastavoval.

Invisible

To byla otázka na vaši reakci - "navážet se do katolíků vás nechám, až si vyřešíte své bolístky.."

Invisible

Mimochodem, jak se pozná, že nemám bolístky?

Tarpa

Invisible, co všechno víš o těch věroučných bodech katolické církve, kterým jsi přestal věřit? Víš, co dogmata znamenají? Co víš o tomhle dogmatu? Fundovaně nesouhlasíš, nebo se ti to prostě jenom nezdá?

JiKu

Tarpa: To není chytrá otázka :-)
Samozřejmě, že se to invisiblovi jaksi nezdá a samozřejmě má dojem, že to není nezdání nefudované :-)
To je, jak když se někoho ptáte "a nejsi náhodou blbej?"
Takový typ otázky se dá použít jako otázka řečnická nebo skryté tvrzení, ale rozhodně není na místě očekávat rozumnou odpověď.
:-)))))

Tarpa

JiKu: No dobře. Nevím, co o tom Invisible ví. Z jeho vyjádření mám pochybnosti, že ví dost, aby věc chápal dobře, ale třeba je to naopak a ví něco, co nevím já.
Nechci být nespravedlivá. Chápu pochybnosti, neporozumění, nesouhlas, ale nechápala bych lehkovážnost, s níž by se stavěl k tomu, že prostě přestává věřit s církví, kdyby se spokojil jenom s povrchními soudy na internetu.

Invisible

Tarpa, můžeme o tom popovídat v osobní poště. Napiš mi, co máš na srdci.

Invisible

Nevíte někdo, co znázorňují ty sochy čtyř andělů? - http://zpravy.idnes.cz/foto.aspx?r=praha&c=A081103_114650_praha_pje

Papo

Víme - boj s ďáblem

Invisible

Konkrétně?

Papo

Co je na tom nekonkrétního?

JiKu

No jestli ho píchaj kopím do krku nebo do zadku přece!

Invisible

V jakém smyslu boj? V jaké situaci boj?

Invisible

Zdravím do Itálie JiKu :)

Papo

Invisible: Hledáte problémy tam, kde nejsou. Zeptejte se strejdy Googla.

Invisible

Problémy? Informace. Papo, nejste vy nějaký vztahovačný? Potřebujete se vyhraňovat proti všem, abyste získal zpět pověst signálního střihouna, nebo jste se dal na obránce katolicizmu? ;)

Papo

Invisible: katolicismus nepotřebuje obránce, ale následovníky.. Jsem vztahovačný, to jsem nikdy nepopíral, právě tak jako mě baví lidi nehladit. Ponejvíce se snažím vyhranit proti slepotě a selektivnímu smýšlení. Najděte si informace a napište o sloupu článek, ať se můžeme vzdělávat i my hlupci.

Invisible

"Jsem vztahovačný, to jsem nikdy nepopíral, právě tak jako mě baví lidi nehladit."
To jste ale ubohý člověk a špatný křesťan. Teď to nechápejte tak, že já jsem dobrý křesťan. Chápejte to tak, že jsem smutný z toho, že člověk, který se považuje za následovníka Krista (a to se myslím považujete), je pyšný na svoje nectnosti.

"Najděte si informace a napište o sloupu článek, ať se můžeme vzdělávat i my hlupci."
Možná, že napíšu, možná, že ne. Vy jste napsal o sloupu o kterém jsem neměl tušení. Já se snažím získat info i sloupu, abych se mohl rozhodnout, zda jsem pro, či proti jeho postavení.

JiKu

Modlitba:
Všemohoucí věčný Bože, jenž jsi ve své neskonalé moudrosti zařídil běh světa tak, že obnovení Mariánského sloupu na Staromáku opravdu nezáleží na invisiblovi, dej, prosíme, ať ti, kteří mají mít z tvého úradku ze sloupu požehnání, mají požehnání, a kdo mají mít vztek, ať mají vztek. Neboť tvá vůle je na nebi i na zemi. Amen.

Papo

Invisible: Opravdu je špatný křesťan ten, kdo nahlas přizná svá slabá místa? Kde je hranice mezi vychloubáním se svými necnostmi a vyznání viny? A překročil jsem ji?

O sloupu jsem si přečetl informace v rozsahu svého zájmu - dost na to, abych si vytvořil vlastní názor na věc a dokázal jej obhájit. Je chvályhodné, uděláte-li to stejné ve stejném pořadí. Nejprve informace, poté emoce.

ViZ

Papo: nejdřív bývají emoce (kladné či záporné), potom hledání informace, následuje korekce emocí. Většina lidí zůstane u prvního... :-)

Papo

ViZ: To je právě to smutné, jsme tak vychování médii.. Servírují nám emoce a my to žereme. Stačí udělat pár záběrů na zmrzačené pejsky a pak to střihnout na nějakou bábrlinku, která vysvětluje, že je to blízko fary a že s tím ten nový kněz ViZ nic nedělá a že je to hrozný, jak může někdo takhle ty psy trápit.

Výsledkem bude emoce a zloba proti tomu nekřesťanskému knězi, který (pokud ty psy sám nemučí) tak přehlíží tohle mučení. Co na tom, že ten kněz volal pravidelně na veterinu, policii, obecní úřad a kdo ví kam, že je potřeba se o ty psy postarat a zakročit. Pro národ to bude hajzl..

ViZ

jj. jsem křesťanský nekřesťanský pes, který žere psy. No a? ;-)) Pro pana Stanislava Humla jsem taky jen vyžraný prelát, který baží po majetku a tyje ze strašení věřících peklem. A přitom se tu žije z ruky do huby.

Invisible

Papo, samozřejmě, že křesťan, který veřejně přiznává své nedostatky (činí pokání) není špatným křesťanem. To, co tu ale píšete vy mi nepřipadá, jako pokání ale jako házení rameny - viz. váš komentář, že vás baví lidi nehladit. Křesťana by mělo bavit lidi potěšovat, povzbuzovat, nedolamovat nalomené třtiny.... a když už kárat, tak moudře a s láskou.

Co se týče mých emocí ohledně sloupu - Nemám emoce nikterak zjitřené. Sloup mě nechává celkem klidným. Jsem ve fázi získávání názoru a nejsem ještě rozhodnut, zda jsem pro, či proti. Myslím, že kdybych se utvrdil v názoru, že není dobré, aby slou stál a přesto by ho postavili, určitě bych si z toho vlasy na hlavě netrhal :)

JiKu

ViZ: Papo: nejdřív bývají emoce (kladné či záporné), potom hledání informace, následuje korekce emocí. Většina lidí zůstane u prvního... :-)

Ano, emoce patří mezi kognitivní (poznávací) funkce. Proto nastupuje hned, okamžitě, jakmile se setkáme s prvními informacemi. Tento mechanismus je svrchovaně užitečný. On nám říká . když zašustí něco v křoví, jestli máme utéct, zaútočit, nebo se na to vykašlat.

Potom přicházejí další informace, které bychom ovščem měli zpracovávat rozumem. A přitom je nejlépe emoce vypnout. Pokud se nám to podaří a rozumem zpracujeme informace, může vzniknou něco jako názor.

Většína lidí ovšem pokládá emoce za názor. To je ten problém.

JiKu

Sloup mě nechává celkem klidným. Jsem ve fázi získávání názoru a nejsem ještě rozhodnut, zda jsem pro, či proti.

Podle mého "názoru" buď kecáte, nebo žijete v sebeklamu. Podle mého názoru nejste hledajícím, ale sbírajícím důkazní materiál proti ŘKC. Ale i s takovými lidmi je nutno nějak vyžít :-)

Invisible

Nechápu, proč bych měl získávat důkazní materiál proti ŘKC ve věci mariánského sloupu. Já ten mariánský sloup neznám natolik, abych ho buď na staromáku zavrhl, či podpořil. Až budu vědět víc, tak se rozhodnu.

Psal jsem na http://www.marianskysloup.cz/ dotaz, jaké pohnutky je vedou k postavení sloupu. Odpověděli mi -

Invisible

# Společnost usiluje o obnovu Mariánského sloupu proto, že tak chce napravit
# barbarský čin našich předků. Bude se tím podílet na obnově tváře Staroměstského
# náměstí v Praze. Znovupostavení sloupu chápe také jako duchovní symbol obnovy
# národa v situaci znovunabyté svobody. Obnova sloupu má být dle našeho prvního
# čestného předsedy kardinála Františka Tomáška činem smíru a vzájemné tolerance.
# Proto komunikujeme i s příslušníky všech církví, které se o naše dílo zajímají.
# Věříme, že v Praze bude opět stát nejkrásnější mariánský sloup v Evropě, věrná
# kopie významného českého barokního sochaře Jiřího Bendla.

Zobrazit 84 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio