Kumbaya, my lord, Kumbaya!

Frankie30 a černí křesťané.

30. 9. 2016 15:11
Rubrika: Žvatlání

Je rok 2016 a lidé vzpomínají na staré signály, pláčí, že se tu nic neděje. Milí přátelé, našel jsem svůj starý článek z roku 2010 a už tehdy jsem brečel stejně. Takže nezbývá než gratulovat, vypadá to, že za chvíli oslavíme 7 let nudných signálů. https://papo.signaly.cz/1002/historie-17-cerni-krestane 

PS: Článek slouží také jako okénko do minulosti, co jsme tady museli číst a proti čemu jsme se ohrazovali.

===================================================================

PPS: Ještě jsem našel článek o bílých křesťanech, stejný autor. Kdyby někdo trpěl podivnou formou masochismu, tak soubor článků tohoto člověka najde ve webovém archivu.

PPPS: A autor byl pozásluze zablokován, vysvětlení bylo toto (zdroj):

Omlouvám se těm, kteří mají rádi stručná vysvětlení. Obávám se, že zde by pouhé odkázání na bod IV. 4 d Pravidel by nebylo pochopeno. Navíc předpokládám, že toto vysvětlení bude zajímat především čtenáře Frankieho blogu, kteří jsou tak již na délku příspěvků zvyklí.

Frankie

Chtěli bychom nejdříve především vyzdvihnout Frankieho dar psát poutavě a jeho umělecké schopnosti. Nejednou byly Frankieho články vybrány i na titulní stránku signály.cz do Vybíráme z blogů. Právem se tak dostalo Frankieho blogu nemalé pozornosti.

Nemáme v úmyslu Frankieho upalovat, či ho označovat za největší zlo tady na signály.cz. Nechceme ho soudit - to nám nepřísluší. Ani nechceme z Frankieho dělat jediného uživatele, který signálům škodí. Pokusíme se zde pouze vysvětlit, proč jsme se rozhodli jeho blog zablokovat.

signály.cz

Projekt signály.cz je vnímán jako "křesťanský" ve smyslu, že by měl v rámci svých možností podporovat jeho uživatele ve víře a v životě podle Evangelia. Je to i záměr lidí, kteří stáli u zrodu signály.cz jako komunitního webu, a snad všech, kteří signály.cz propagují (např. v kostelích, na nejrůznějších akcích...) či jinak podporují. Tímto máme na svých bedrech velkou zodpovědnost, že cokoliv tady na signálech nebude v rozporu s tímto záměrem.

Myslím, že není potřeba říkat, že to, o co se snažíme, není vůbec jednoduché a že to stojí spoustu času, námahy, nervů, peněz... Tím však nechci říct, že jediné, co čekáme jsou pochvaly, souhlasné přikyvování na všechno, co uděláme, že máme patent na pravdu a že líp prostě signály.cz dělat nejde. Co byste ale dělali vy, když někdo vaše dílo začne mařit a používat (byť třeba nevědomky) v přímém rozporu s vaším původním záměrem?

Jak dát uživatelům volnost a zároveň zajistit, aby nedocházelo k něčemu přesně opačnému, než k čemu jste přesvědčeni, že docházet má?

Frankieho články o sexualitě

V říjnu vyšly první dva články věnující se sexualitě a další navážející se do jiných uživatelů tady na signálech, a to zrovna ne nejvhodnějším způsobem. Netrvalo to moc dlouho a nabídli jsme Frankiemu osobní setkání, které přijal. ViZ (absolvent teologie, katolický kněz, ředitel Sekce pro mládež ČBK) mu vysvětlil, kde udělal chyby v úvahách a v čem jsou jeho články v rozporu s naukou Katolické církve, ke které se Frankie (který nemá žádné teologické vzdělání) hlásí. Frankie slíbil, že stáhne články, které se navážely do některých uživatelů a rozdělovaly společenství, které se na signálech tvoří. Stál ale za tím, že chyby neudělal a souhlasil s tím, že jeho články označíme vyjádřením, že nejsou v souladu s učením KC, a dáme k nim odkaz na vysvětlující článek. K tomu nedošlo, protože nás mnoho uživatelů zahltilo vzkazy, komentáři, diskuzemi, či telefonáty hned poté, co Frankie smazal ty články, které slíbil. Neměli jsme kapacity na komplexní zareagování. Některé články potom smazal s tím, že je přepíše do seriálu jinak. ViZ se s ním ještě jednou osobně setkal.

Při publikování článků v obměněné podobě se opět dopustil nesrovnalostí, ke kterým jsme nemohli mlčet. Před čtrnácti dny jsme umístili vyjádření Redakce signály.cz k článku nazvaném "Lidský rozměr sexuality" s upozorněním, že jestli s tímto vyjádřením bude kdekoliv polemizovat, bude toto smazáno, a to z toho důvodu, že jsme se nechtěli a nemohli věnovat nekončící diskuzi. Nabídli jsme mu též, že mu napíšeme připomínky k jeho připravovanému článku, který měl nést název "Duchovní rozměr sexuality", a to proto, abychom předešli dalším zbytečným roztržkám a napadání. Nabídky nevyužil, článek publikoval, a tak jsme připomínky, ve kterých jsme se snažili objasnit, v čem je článek zavádějící, zformulovali jako vyjádření Redakce signály.cz a umístili k danému článku. Frankie následně článek doplnil o reakci na toto vyjádření. Původní vyjádření tím tedy pozbylu smyslu bez další reakce. Rozhodli jsme se tedy dočasně zablokovat Frankieho blog, abychom získali čas na definitivní a neukvapené rozhodnutí. Vzhledem k tomu, že diskuze o tom, jestli jeho článek je fakticky chybný, nebo ne, by byla bez závěru, na kterém by se obě strany shodly, je jedinou cestou smazat celý blogový příspěvek. Frankie dal podmínku, že pokuď budeme chtít něco smazat, bude to chtít smazat zároveň s celým blogem.

Proč z pozice zodpovědných za projekt signály.cz nemůžeme nechat podobné články jen tak? Jistě, člověk, který jen nepřijímá všechno, co si někde nekriticky přečte, si přece dokáže vlastní úsudek udělat sám. Že to tedy je problém člověka, který vnímá projekt signály.cz jako křesťanský? Že se nemáme vrtat do věcí, které nevíme jak vyřešit? Asi jsme neměli signály.cz začít vůbec dělat.

Nová pravidla

Víme, že signálům uškodilo v minulosti již mnoho lidí, z nichž někteří ještě aktivně působí na signálech, ale doufáme, že to signály.cz přežijí. Jestli ne, bude to jeden z mnoha dobrých projektů, který zanikne na zlo, které lidé působí, i když to třeba i „myslí podle sebe dobře a jednají podle svého nejlepšího svědomí“.

Od poloviny prosince pracujeme na nové verzi Pravidel používání služeb signály.cz, a to proto, aby bylo jasněji definováno, co se zde smí a nesmí. Je zřejmé, že nebudou dokonalé a že se někomu podaří kličkovat v rámci Pravidel, i když už to nebude ve shodě s posláním signály.cz.

Všechno zlé je k něčemu dobré

Myslím, že celá tahle kauza donutila spoustu lidí přemýšlet o některých věcech. Nás třeba o změně Pravidel, ale např. i o jasnějším vydefinování poslání signály.cz. Myslím, že některé lidi i o jejich využívání signály.cz. Je jen na vás odpovědět si na otázku - co vám dávají signály.cz, co přinášíte ostatním návštěvníkům signály.cz?

Za Realizační tým signály.cz, o. s. HejTi, 23. 1. 2009

Zobrazeno 1116×

Komentáře

KarelFalta

Usmívám se, když si spojím téma tohoto článku a informaci Zobrazeno 66x, přičemž pod článkem ani čárka :-)

alweryon

tak na tohle už jsem úplně zapomněl... Muselo to pro ně taky být maso. Rozhodovat...

IFS

Byla prča.

slachmánek

Ač jsem na signálech dlouho, tak tohle mi tak trochu uniklo... Je pravda, že jsem zaregistroval zmizení Johana (to mě opravdu mrzí, tříbil moji logiku ve vyjadřování), ale nějak mi uniklo proč.

slachmánek

Podle mě by bylo lepší cenzuru dělat způsobem black-listů třeba s výrazným rámečkem "pouze pro otrlé"... Tohle řešení podle mě povede jen k opakování historie :-( Pokud se signály podaří oživit...

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio