Kumbaya, my lord, Kumbaya!

Nezastupitelnost otce při výchově

14. 2. 2017 22:32
Rubrika: Žvatlání

Paní psycholožka říkala, že otec má ve výchově dítěte nezastupitelnou úlohu. Prý je to tatínek, kdo bude jako první dítěti poskytovat "nové perspektivy pohledu na svět", protože je odvážnější. Dotčené maminky se tázaly, co tím má paní psycholožka na mysli (já jsem mlčel - nevěděl co to znamená, ale když se to maminkám nelíbí, nemůže to být špatného), tak jim paní psycholožka řekla, že je to právě táta, kdo dítě poprvé otočí hlavou dolů, je to táta, kdo poprvé vyhodí dítě do vzduchu, je to prostě táta, kdo bude ve výchově odvážnější. Maminky se netvářily vděčně, ale mně se nafouklo vole hrdostí, jak nepostradatelný pro zdravý vývoj dítěte jsem. No a pak přišla praxe.

Jsem bytostně přesvědčený, že mám u Péti za jeho 17 měsíců mnoho prvenství - určitě jsem první, kdo mu půjčit do ruky ostrý nůž (a nechal se píchnout a pořezat, když mu ho odebíral, protože to prostě nebyl zase tak super nápad). Určitě jsem byl první, komu Péťa spadnul z gauče na hlavu. Byl jsem první, komu se skutálel ze schodů, protože jsem byl první, kdo ho pustil lézt do schodů. Zrovna jsem to točil na mobil jako video, takže jsem to měl i natočené, ale raději jsem to smazal, protože tohle video by manželce zábavné nepřišlo. No a co se schodů týká, tak mám, řekl bych, určitě i to druhé a třetí skutálení. Ono to možná bude tím, že Mirka ho prostě ke schodům nepustí, prý má strach, nechápu proč.

No a několik prvenství držím i při koupání - jako první jsem ho nechal sedět v kyblíku bez držení (a fotil), jako první jsem ho nechal ve vaně stát, jako první jsem Péťovi stříkal sprchnou vodu do pusy (mimochodem, tuhle činnost Péťa miluje!), jako první jsem Péťu prostě položil do vany, aby ležel a hověl si v teple. No a jako první jsem mu dal do ruky kelímek od půllitrového jogurtu naplněný vodou.

Nemyslete si, že jsem nějaký Herodes - když jsem mu ten kelímek naplněný vodou dal, jasně a důrazně jsem ho upozornil, že si ho nemá nalít do obličeje. Několikrát jsme si to zkusili a Péťa vždy vylil kelímek vedle těla, takže vše v pořádku, takhle se to dělá. To byla pro Péťu legrace. Jenže pak přišel na to, že si ten kelímek může zvrhnout i do obličeje. Nejprve překvapení, výraz kdy nevěděl jestli plakat nebo jestli to byla legrace. Pak to vyhodnotil. BYLA TO LEGRACE! Vysvětlil jsem mu, že to nebylo vtipné a že když si to nalije do pusy, tak se mu líbit nebude. Zkusil to a i když překvapený výraz zůstal, evidentně se mu to líbilo, protože to zkusil ještě několikrát.

Dovolím si malou vložku - ten kelímek mu musím vždy naplnit já, takže jsem byl plně angažovaný a ne, za celou tu dobu mě nenapadlo ani jednou, že bych mu ten kelímek měl sebrat. Proč také, když dítě samo objeví, že tento směr vylévání prostě není jeho zdraví prospěšný? Kevin Leman tomu říká "kázeň, jíž učí sám život".

Jenže Péťa je jako tatínek - tvrdohlavý a chce si dělat věci po svém. Tedy opět jsem naplnil kelímek, otočil jsem se, abych si otřel ruce a najednou slyším "šplouch" a Péťu, jak se nemůže nadechnout. Vylil si půl litru vody do obličeje (předtím to bylo vždy jen pár kapek) a vodu zjevně vdechnul. Zvednul jsem ho, poplácal po zádech (a zúročil hodiny sledování Pamely Anderson v Pobřežní hlídce), Péťa začal křičet a já věděl, že už je všechno v pořádku. Mirka se z kuchyně zeptala, co se děje a já ji ubezpečil, že vůbec nic, že jsem se s Péťou učili, že voda se nelije do obličeje. Překvapivě jí to jako odpověď na Péťův řev stačilo. Svatá toť žena.

Nejsem si jistý, jestli paní psycholožka zahrnuje do "nových perspektiv pohledu na svět" také výše uvedené zážitky, každopádně myslím, že na Péťův život, výchovu a jeho životní zkušenosti mám nezanedbatelný vliv a to je věc, která se prostě počítá.

Všem tátům zdar!

Zobrazeno 2166×

Komentáře

LidiLidi

JiKu...ne plnovous jsem fakt neměla na mysli :-D.

psycho-kat

@LidiLidi Jestli myslite pindourka, tak toho myslím nemá. Ale o moznost plnovousu bych se i dohadovala. Myslím, ze i ty fousy by ji jednou mohly prerust pres hlavu!!

Zobrazit 11 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio