Kumbaya, my lord, Kumbaya!

Kniha Buď mužem! Jakým Bůh chtěl, abys byl

1. 4. 2017 13:13
Rubrika: Žvatlání

„Můj učitel homiletiky měl zároveň na starosti mou formaci. Byl to františkán a nebyl právě vysoké postavy. Z prvního kázání může mít člověk docela strach, zvlášť když ho poslouchá někdo, kdo ho známkuje. Pokaždé, když jsem otevřel ústa, tento františkán o něco více zrudnul. (Někteří tvrdí, že takhle prostě působím na lidi.) Když jsem skončil, byl úplně brunátný. Kladl jsem si v duchu otázku, jak moc je asi naštvaný. „Vždyť je to mé první kázání!“

Moje homilie se tenkrát nazývala „Všichni jsme povoláni k tomu, abychom se stali svatými“. Tehdy jsem kázal vůbec poprvé v životě. Jakmile jsem skončil, praštil do stolu a řekl: „Tak především, Larry, já nechci být svatý. A za druhé, kdo si myslíš, že jsi, abys vykládal lidem, že mají být svatí?“

„Eeeh…,“ já na to. Vždyť jsem byl v semináři teprve krátce. „A vy si nemyslíte, že úkolem kněze je právě vyzývat ke svatosti v Kristu?“ „Ne, to není úkolem kněze. Tvým úkolem je říkat lidem, že je Bůh miluje a že všechno bude v pořádku,“ vysvětlil mi.

Možná už víte, že jsem na tuhle teologii nikdy nepřistoupil. Nevěřím, že tohle Bůh chce, ani že je to obsaženo v Božím Slovu."

(Larry Richards, Buď mužem! str.  181-182)

  Po této ukázce už víte vše potřebné – jestli chcete naslouchat teologii Larry Richardse a nebo jestli víte, že Bůh všechny miluje a že vše srovná. Larry Richards se svou knihou Buď mužem! vtrhnul do mého života a já se náhle cítil jako kupec v chrámě, který je bit důtkami v rukou Pána Ježíše Krista. Vždyť já se přeci do teď snažil jak jsem měl čas a jak mi to vycházelo, proč tohle všechno?

  Kniha míří na muže, kteří vědí, že jim prospívá menší dvorek a větší bič. Larry Richards staví před muže výzvu (a muži mají rádi výzvy) na zbytek života – aby byli muži, jakými Bůh chtěl, aby byli (což je podtitul knihy). Nijak nezastírá, že kniha staví laťku tak vysoko, že se téměř ztrácí v té výši z očí, jedním dechem ale také dodává, že Bůh nám dal všechny potřebné dary, abychom tuto laťku mohli zdolat.

  Kniha je jednou velikou výzvou členěnou do deseti kapitol, deseti témat, v nichž je výzva, příklad ze života, citace z Písma, ale především vždy povzbuzení, důkaz, že se taková výzva dá zvládnout. Nikdy na výzvu nejsme sami, když přebýváme v Bohu a přebývat v Bohu můžeme, pokud se mu otevřeme. A otevřeme se mu jen tehdy, pokud s ním trávíme čas. A čas trávíme s tím, koho milujeme. Milujeme Boha?

  Larry Richards utíná lavinu výmluv svým jasným postojem – jsme to my, muži, kteří musíme převzít zodpovědnost za svůj život, vést svůj život k Boží slávě, protože nikdo jiný to za nás neudělá. A jestli nebudeme svatí my, nebudou svatí ani členové naší rodiny. Jak to udělat? Jak to řešit? Jak zaujmout takový postoj? To vše je v knize obsaženo, tedy okuste a vizte. 

  Kniha mnou otřásla a určitě se k ní ještě několikrát vrátím, přečtu si ji pro další inspiraci do mého (duchovního) života znovu, protože mám pocit, že hovoří přímo k mému, mužskému, srdci. 

 

http://obchod.portal.cz/bud-muzem-/ 

 

 

Zobrazeno 3324×

Komentáře

SpeedyRESCUE

Díky za tip. Za mě okoštuj od Rohra Adamův návrat nebo S. Biddulph - Mužství. ;-) zdar a sílu :-)

Papo

@SpeedyRESCUE Musím se přiznat, že jsem se vždy držel od tématu "mužské spirituality" na míle daleko, tohle byla spíše souhra okolností, že jsem se k tétu knížce dostal.. uvidím, třeba najdu odvahu.

LidiLidi

Děkuji. ;-)

SpeedyRESCUE

@Papo Vše nejde hned. Uvidíš sám, prostě spěchej pomalu ;)

Krasnazena

Díky, že jsi to napsal, Pavle,

sabincenta

Díky moc za tip na dobrou knihu Pavle. Doporučím mužům, koupím nějakému z nich na narozky:) a taky si trošku počtu:). Na základě slova VÝZVA, mi naskočila asociace na tuto knihu: VÝZVA LÁSKY – Stephen Kendrick a Alex Kendrick – odneste si z knihkupectví i tento kus:). Určeno primárně manželským párům, ale hodí se i pro lidi žijící v jiném typu společenství a i pro singls:).

sabincenta

Jedná se o 40 krátkých témat (rozepsáno na 40 dní) - jedno cca na 3 A5 s konkrétním úkolem na daný den, rozvíjejícím nás v růstu ve vztazích. Najdete tu tedy analýzy jako: Láska je trpělivá, Láska je laskavá, Láska není sobecká,... je pozorná, není hrubá, není popudlivá, věří v to nejlepší, je bezpodmínečná, starostlivá, nechává druhého vyhrát, bojuje čestně, nachází potěšení, je uctivá, přimlouvá se, podporuje intimitu, snaží se porozumět, není v lidských silách, sytí se v Bohu, je věrná, ochraňuje, povzbuzuje, odpouští, je zodpovědná, přináší oběti atd. atd.:) Nechte se vést jejími celkem 191 velmi čtivými stránkami:).

Papo

@sabicenta Fireproof jsem viděl, už kolem ní obcházím. Děkuji za tip!

sabincenta

Teda koukám, na co jsem teď ,,náhodou" narazila - to je fakt gól:) - napsáno dnes:) - tak tady si můžete k té knize počíst víc:)
https://jjpkohoutek.signaly.cz/1704/vyzva-lasky

Zobrazit 10 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio