Kumbaya, my lord, Kumbaya!

O kolektivní vině a Daeš - převzato z FB

28. 8. 2017 10:20
Rubrika: Žvatlání

Převzato z FB profilu Petr Honzejk

"Půl miliónu lidí?!"
"Jo. Půl miliónu."
"A fakt tam byly transparenty „Ne islamofobii"?
"Byly."
"Tak to je průšvih...."
Abú Bakr al- Bagdadí upřel oči do prázdna. Jeho pobočník přesměroval zrak tamtéž. V centrále Daeš se rozhostilo chmurné ticho. Po masové protiteroristické demonstraci v Barceloně bylo jasné to, co tušili už dlouho. Západ se jich, vzdor brutálním útokům, prostě nebojí. A odmítá se nechat vyprovokovat.

"Jak je to možný!? Ty sráči bez hodnot, ty konzumní ovce..." zařval najednou Bagdádí. "Vždyť se už dávno měli vrhnout na muslimy, vždyť už tam měla být dávno občanská válka! Takhle jsme to přeci naplánovali! Jak to, že jsou tak klidný?!"
Pobočník se přikrčil. Odpověď znal a byla vlastně docela jednoduchá. Zápaďané, poučení vlastní neveselou historii, zkrátka tvrdošíjně trvali na tom, že neexistuje kolektivní vina, že lidí není možné třídit podle původu a náboženství. Nebylo možné je vyděsit tak, aby se začali chovat jako příslušníci kmene dle logiky krevní msty. No ale říkejte to vůdci, který to nechce pochopit a může z vás jedním pohybem ruky udělat hlavní postavu propagačního videa, přičemž vy nebudete ten, kdo drží v ruce nůž...

Pak se ale pobočník přeci jen odhodlal. "Víte, oni si lidé na Západě prostě myslí, že naši bojovníci, co provádějí útoky v Evropě, to nedělají proto, že jsou muslimové," řekl tiše.
"A co si jako myslí?!" zařval Bagdadi.
"Že ty útoky dělají proto, že jsou....že jsou..."
"Co jsou?!“
"Že jsou...idioti," vydechl pobočník a přikrčil se v očekávání dalšího výbuchu vůdcova hněvu.

Ten se ale nedostavil. Především proto, že se místo něj dostavil výbuch rakety vzduch země. K explozi došlo nepříjemně blízko. Rusové nebo Američane už zase vypátrali místo kam byl přesunut hlavní bunkr IS. 
"Prostě prohráváme. Na západě, tady, všude" pomyslel si pobočník protíraje si oči plné cihlového prachu. Pak je upřel, pro změnu pln obav, na Bagdadiho. Ten byl ale najednou až nečekaně klidný a racionální. "Vím na co myslíš. Prohráváme. Bylo by potřeba změnit taktiku. Máš nápad?"
"Ano, ano mám!" vyhrkl s úlevou pobočník, který na tuhle chvíli vlastně čekal už dlouho.
„Spusť!“ 

"Víte, v Evropě, i když ne zrovna v západní, je jedna země...," začal pobočník a pokračoval ve vyprávění o zemi, která se, Prorok ví proč, bojí mnohem víc než kterákoli jiná země. Bagdádí poslouchal a nestačil se divit. V té zemí, vyslechl si, většina lidí na rozdíl od zápaďanů v podstatě nerozlišuje muslimy a teroristy, přesně tak, jak to islámský stát naplánoval. Premiér té země prý dokonce prohlásil, že "muslimy tady nechce" a ostatní mu ještě vynadali, že je málo radikální. Bagdádí během líčení povytahoval obočí čím dál výš. "Tak tohle už si vymýšlíš," neubránil se, když pobočník vyprávěl, že v té zemí stačí, když žena přijde na koupaliště v šátku a už dostane pěstí. 
Bylo nicméně zřejmé, kam pobočník míří. „Máš pravdu, tahle země nám může být opravdu užitečná. Stačí ji pošťouchnout, a bude dělat přesně co chceme,“ dovtípil se Bagdádí.
„Přesně!“ přizvukoval pobočník, nadšený, že se jeho role v propagačním videu odkládá na neurčito. „Stačí, aby se v té zemi někde našlo jedno výbušné zařízení, které ani nemusí bouchnout a tamní lidé se vrhnou na těch pár muslimů, co jich tam je!“ 
"Aspoň někde v Evropě se cíl našeho Islámského státu, vyvolat nenávist, naplní," zasnil se Badgádí.
" Nejen to, nejen to," kul vlastní zásluhy pobočník. "Budou tam teď mít volby, takže když se před nimi někde v odpadkovém koši najde nějaký strojek s drátky, zvolí si nakonec islamobijce, zavřou hranice, vystoupí z Evropské unie. Další země v okolí se přidají, v Evropě vznikne chaos, o který nám jde a bude to skoro zadarmo!"

"Super, tak koho tam pošleme?" děl věcně Bagdadi.
"No, ono asi ani není nutné, tam někoho posílat, možná stačí napsat těm, co tam jsou doma a se kterými máme společný zájem..", upřesňoval svůj plán pobočník. "Víte kolik lidí tam štve, jen Prorok ví proč, Evropská unie a kolik politiků si tam přeje chaos, aby se mohli dostat k moci? Však oni se už o operaci postarají, my se pak k ní jen přihlásíme. Jak říkám, vůbec není nutné, aby někdo umíral, bohatě stačí atrapy!"
"Dobře, máš volnou ruku, zkontaktuj je," pravil Bagdádí.

Pobočník s úlevou usedl k počítači, otevřel adresář evropských pravicových extremistů, vyfiltroval ho podle názvu dotyčné země a zíral na první adresu. Jméno znělo na středoevropské poměry podivně japonsky. Nespokojeně se ošil a otázal se vyhledávače Google jaké výroky o muslimech, migraci a Evropské unii, zazněly z úst dalších politiků té země, které měl dosud uložené v kategorii „mainstream“. Výsledky začaly naskakovat a pobočníkova tvář se roztáhla do širokého úsměvu. Prsty se mu rozběhly po klávesnici, seznam adresátů zprávy se utěšeně plnil.

Zobrazeno 2625×

Komentáře

JiKu

Je zřejmé, že jednou z možných interpretací islámu je politická ideologie dobytí celého světa a jeho podřízení slámu. Nechci teď siskutovat o to, zda je od islámu jako náboženství oddělitelná, nebo je mu inherentní. Ale je zřejmé, že islamisté se podle ní řídí.

Na migraci reagují dvě krajní křídla: islamofobové a sluníčkářští vítači (v pozadí se sociálními inženýry). A zvítězí ti, či oni, pro slamistickou doktrínu to bude výhra. Buď přijdou do Evropy miliony muslimů, z nichž se bude radikalizovat 1%, nebo vyvolají pogromy na muslimy, takže se bude radikalizovat 10% z těch, co už tam jsou. Takže je to prašť jako uhoď, nakonec bude radikálů vždy na splnění cílů IS dost.

http://neviditelnypes.lidovky.cz/blizky-vychod-bitva-o-nahr-al-bared-d5w-/p_zahranici.aspx?c=A170818_232437_p_zahranici_w

JiKu

Hádky mezi vítači a islamofoby účinně brání racionální diskusi o problému, která je nutným předpokladem pro jeho řešení.

Vnímám text, který ocitoval papo, za skvělý příspěvek k těmto hádkám. "To jsme to těm islamogobům nadali!"

FUJ!

JiKu

No, nějak jsem to přehnal s těmi překlepy, ale snad to přečtete :-)

Papo

@JiKu Dialog je nutné vést po částech - můžeme vést dialog o tom, jestli útoky jsou vojenského charakteru (tedy organizované), jestli je za tím daeš nebo soukromá iniciativa, jestli jsou projevem jakési poruchy osobnosti, jestli jsou věcí islámské kultury jako celku nebo jsou to odchylky nemající s většinovým islámem co do činění, můžeme se bavit o migraci, cizincích, uprchlících a jejich statusech, statusu islámu jako náboženství, atp. Tento příspěvek tomu nebrání, jen zastává určitá stanoviska ve výše naznačených otázkách.

Problém není v takovýchto článcích, ale polarizaci "vítač" vs "islamofob". Pak už je to jen otázka toho, kdo mě zrovna lustruje - jedna špatná odpověď a "nejsem jejich", takže musím být "od těch druhých".

Papo

Vlastně je to jako v církvi - nejsem ani příznivec FSSPX ani člen Wir sind kirche. Nemám potřebu být ani tam a ani onde, prostě mám své názory na různé události.

JiKu

Problém není v takovýchto článcích, ale polarizaci "vítač" vs "islamofob".

Ale ten článek je přece o tom, jak jsou islamofobové blbí.

Nepovažuji tento text za možný základ pro nějaký rozumný dialog.
Nepovažuji vůbec rozumnou diskusi o tomto tématu na signálech za možnou.
Jen jsem cítil potřebu se vůči TOMUTO TEXTU vymezit.

Papo

@JiKu Já v tom článku ono "jak jsou islamofobové blbí" nevidím, je tam řeč o politicích, naznačeno je tam jediné jméno a to má od soudu rozsudek, že jeho výroky jsou takové, že ho lze označit slovem "pitomio".

Pro mě je ten článek o některých politicích, kteří udělají cokoliv, aby se dostali k moci.

psycho-kat

Mne to cely prijde jako Rady zkuseneho dabla.

RomanS

Ten text vychází z levé strany spektra. Rozumím tomu podobně jako JiKu: že ho nelze vzít za základ pro diskusi. Leda tak za ilustraci jednoho vidění světa.

jsuc

Honzejk ovšem není nekritický levičák:

http://archiv.ihned.cz/c1-65692130-sebekritika-liberala

JiKu

@jsuc: Já ovšem hodnotím ten text, nikoli Honzejka. I kritický levičák může napsat nekritický text, zvlášť pokud v něm použije nadsázku a fabulaci. O to je nepoužitelnější.

čajomlík

Jenže někteří z nás žerou šušně, tak jakápak lidská práva?!

Zobrazit 12 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio