Kumbaya, my lord, Kumbaya!

Proč se nemodlím? Nemám čas.

30. 9. 2010 20:08

Krátký dopis Pánu Bohu následovaný jetě kratší úvahou. Oboje inspirováno včerejší diskuzí z krize/vize ČCE. Snad jako laik dám tímto impulz farářům.

Já bych Ti, Bože, chtěl napsat, proč se nemodlím. Rozuměj – nemám čas. Ráno vstanu, rozlepím oči, ani nesnídám, jen se obleču a vyrážím do práce. V metru buď ještě spím nebo rozlepuji oči, v práci pracuji s příkladným pracovním nasazením a když skončím, je tak pět. Odpoledne je ve znamení programu – v pondělí mám zahájení výuky, v úterý jdu do čajovny s kamarádkou, kterou jsem tak rok neviděl, ve středu mám školu, ve čtvrtek večer pak zájmový kroužek a v pátek jdu na organizační schůzku ohledně svatby, kde jsem svědkem. V sobotu budu stěhovat spolubydlící, večer pak mám rozlučku se svobodou (kamaráda, ne svou), v neděli bych rád zajel do Brna na instalaci jednoho známého faráře. Když dorazím domů – pokud v osm, udělám si večeři, najím se, umyju a jdu spát. Pokud v devět, tak jen zlehka kouknu do lednice, umyju se a půjdu spát. Pokud později, je to jen na vyčištění zubů a ulehnutí (často to připomíná spíše pád do kóma).
Je nezpochybnitelnou pravdou, že ne každý týden je tak hektický, ale uznej sám – člověk by si měl umět i odpočinout. Takže na modlitbu nemám čas. Sorda Bože. Jo! A díky za pochopení, prostě se koukni do mého srdce a uvidíš, že je to pravda pravdoucí.
Tobě oddaný a Tebe milující,
Pavel

Takovýto dopis bych skutečně napsal a podepsal. Myslím to upřímně a nejsem od železnice. Nic za tím není, jen když jsem dnes šel z práce, dělal “duševní hygienu” tedy snažil se přemýšlet ne o penězích, práci nebo povinnostech, napadlo mě, že je to všechno blbě. Vlastně úplně blbě. Dívám se na to pořadí 1. něco dělat 2. odpočívat 3. modlit se a uvědomuji si, že v mém smýšlení je “odpočívat” hned pod “něco dělat” a považuji “odpočívat” za činnost, na rozdíl od modlitby, kterou považuji za – nečinnost? volnočasovou aktivitu? zabíjení času jen o něco lepší než nuda? Nevím, napadlo mě to poprvé, nemám to v hlavě ještě tak srovnané, abych mohl sepsat i nějaké závěry.
Jak by to mělo být? To ať napíše někdo, kdo žije život jinak, rád se poučím. Jen jsem chtěl napsat takovou krátkou, laickou, úvahu.
Zobrazeno 3576×

Komentáře

staryvlk

Proč se máme vlastně modlit? Děkovat Bohu za něco? Prosit Boha o něco? Ujišťovat jej o své víře? Nebo Bohu něco věnovat? Ale co když Bůh všechno má.
Co Mu my lidé vlastně můžeme věnovat. Ano, je to nejčastěji náš ČAS, kterého máme tak málo, ať už jsme mladí nebo staří. Je to vlastně to nejcennější co máme. Nemít čas, tak jsme mrtví.

Proto si myslím,že obětovat Bohu svuj čas, je to necennější co máme.

kristinad

Starý vlku, pro mě je cennější než čas láska, kterou Bohu dávám. to je to nejcennější, co od Něj mám a co jsem dlužna jak Jemu, tak všem lidem, které potkám. myslím si, že i Pánbůh má čas, vždyť má s námi svatou trpělivost, když ho pořád opouštíme a nacházíme. souhlasím s tebou v myšlence, že život, tedy čas, je dar od Boha, a že bychom ho měli dobře investovat.

Zobrazit 15 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio