Kumbaya, my lord, Kumbaya!

Hledám paradoxy!

26. 4. 2010 18:59
Rubrika: Žvatlání

Vážení a milí, chtěl bych Vás požádat o pomoc. Jistě jste to zažili několikrát - jsou věci, které prostě na Bohu nechápeme. Myslím, že to není nutně špatně, naopak - pro mě je to důkaz toho, že pro Boha není nic nemožné. Pro nevěřícího to znamená - Bůh není, nemůže být.

Takže, prosím, chtěl bych udělat seznam paradoxů (to slovo prof. Halík tak miluje!) jako příklad uvádím:

1. Bůh je nekonečně spravedlivý. My jsme hříšní a odsouzeni k záhubě. Přesto nás skrze své milosrdenství uvádí do svého království. Co je tohle za spravedlnost?

2. Bůh je vševědoucí. Bůh ví, jak to s námi dopadne, jestli budeme spaseni nebo zatraceni, přesto se nám snaží pomoct ke spáse do poslední chvíle. Proč nám pomáhá, když ví, že stejně neprojdeme?

3. Nic se neděje bez boží vůle. Takže jak se vypořádat s tím, že bez boží vůle se nic neděje a my máme možnost svobodné volby? Co je to za svobodu, která se děje z něčí vůle?

Možná se dopracujeme k tomu, že nic jako paradox neexistuje, protože si je umíme vysvětlit. Takže s chutí do toho, půl je hotovo.

 

Zobrazeno 4056×

Komentáře

dino

Ještě Tě musím upozornit, že to není četba pro každého. Znám spoustu lidí, kteří to nedočetli z různých důvodů: cestou se ztratili, nebo ztratili zájem, případně jim to přišlo natolik nesmyslné, že došli je stejnému závěru jako Ty u Lewise ;o)

Jinak díky za tipy na další četbu.

dino

Ad topic: Může Bůh narýsovat trojúhelník o čtyřech různých vrcholech? (jiná varianta stvoření kamene těžkého tak, že jej ani on sám neuzvedne) - všechno to má společnou chybu: bavíme se o Bohu lidskou řečí. Jak se jako lidé ve své domýšlivosti můžeme domnívat, že takové věci můžeme popsat v rámci toho snítka vědomostí, které máme? A navíc, je-li Bůh všechno, pak jsme jeho součástí i my, naše myšlenky a prohlášení, potom jakékoliv naše tvrzení o něm jsou odkazem na sebe sama, tedy ideální živná půda pro mraky paradoxů.

Zobrazit 39 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio