Kumbaya, my lord, Kumbaya!

Nesrozumitelná církev?

4. 9. 2012 22:01
Rubrika: Konfesní úvahy

Asi jsem vybíravá potvora, ale v poslední době mám pocit, že se mi farář či kněz kázáním jen tak nezavděčí. Ze čtyř posledních se mi líbilo pouze jedno. Přitom si i ta ostatní někteří lidé pochvalovali. Nu co, zůstanu u toho jednoho a použiji z něj jednu myšlenku, která mě zarazila a zkusím ji rozvinout. 

Proč lidé nechodí do kostela?

Dalo by se říci, že je to obligátní věta, kterou si klademe snad všichni v nějaké podobě. Obvyklou reakcí bývá, že lidé mši/bohoslužbě/uctívačskému_aktu nerozumí. Jenže v jazyce to nebude. Kdyby bylo, pak by se po zavedení češtiny jako liturgického jazyka musely katolické kostely roztrhnout ve švech. Stojí dál, pokud je nezničili komunisté nebo počasí. Pan farář na to měl svou teorii - člověk, který přijde do kostela a bude přítomen bohoslužbě (nebo jen uslyší kázání), rychle zjistí, že se na něj kladou nároky. A to ne malé nároky.

Ale nechci brečet, že lidé chtějí práva a výsady a nechtějí slyšet o povinnostech. Jde mi o to, jak jsou dnes lidé vychování - chci auto, dovolenou, ledničku - tak si ji prostě koupím a budu platit později. Křesťanství, jak jej chápu já říká: "buď Kristův celý život a pak dostaneš odměnu". On už takový život je vlastně odměnou, ale jak bude svět číst tuhle větu? "Plať celý život a až ti to bude jedno, něco dostaneš".

Jak k takovým lidem hovořit? Evangelikálové popisují hypotéku, když říkají "podepiš smlouvu a máš bydlení. Když nebudeš platit, vykopnou Tě". To je ještě pořád docela srozumitelné (jakkoliv si o tomto modelu myslím své).

Budou nám lidé rozumět? Nebo budeme muset měnit Kristovu zvěst? Nebo je snad poplatné době?

 

Zobrazeno 1976×

Komentáře

spitfire

...že Vy si myslíte Babčo že klasický tradi je Maxmillianrex nebo rexová... Tradi katolík v tom tvrzení, že Západ je založen na křestansko-židovské kultuře odmítá a zpochybnuje to židovské.

Ale daří se Vám psát s humorným stylem a nadhledem...
"Jinak Judaismus s křesťanstvím má velmi mnoho společného-hlavně Bibli Starého zákona máme společnou, pak to, že čekáme příchod Vykupitele... "
Nevznikají tak nějak vtipy?

HelenaH

židovské vtipy jsou nádherné. Třeba tenhle-trochu kameňák....
Starého žida srazí před kostelem auto. Vyběhne kněz, poklekne u něj a ptá se:
"Synu, věříš v Boha Otce Všemohoucího, Syna a Ducha Svatého?"
Žid otevře oči: "Já tu umírám a oni mi dávají blbé hádanky."

Zobrazit 48 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio